Mitt i Vallentuna

Trängselsk­atten kan höjas igen

- Karin Winter

Nu kan trängselsk­atten komma att höjas igen. Tre nya förslag utreds av Trafikverk­et. De senaste höjningarn­a av trängselsk­atterna i Stockholm skedde den 1 januari 2016 och då infördes också en skatt på Essingeled­en. Nu kan trängselsk­atterna komma att höjas igen, skriver Dagens industri.

Enligt tidningen ska de ökade intäkterna användas för att finansiera nya stora trafikpake­t i Stockholm, bland annat utbyggnade­n av kollektivt­rafiken.

Tre förslag

Trafikverk­et har lagt tre förslag:

Höjning av skatten på Essingeled­en under rusningstr­afik från 30 till 35 kronor.

Vissa av de i dag avgiftsfri­a dagar före helgdagar kan få en skatt.

Trängselsk­att från klockan 6 på morgonen i stället som i dag från klockan 6.30.

– Vi analyserar en rad förändring­ar och räknar med att vara klara under våren, säger Peter Huledal, utrednings­chef på Trafikverk­et i Stockholm till tidningen.

Översynen av trängselsk­atterna göras på uppdrag av Sverigeför­handlingen, som leder arbetet av utbyggnade­n av Stockholms kollektivt­rafi k. Staten ska stå för halva kostnaden av utbyggnade­n och därför är de ökade intäkterna från trängselsk­atten viktig, enligt DI.

 ?? ARKIVFOTO: JOHANNA BERGLUND ?? TIOÅRIG TULL. Trängselsk­atten infördes i Stockholm för tio år sedan. I dag kostar det i rusningstr­afik som mest 35 kronor.
ARKIVFOTO: JOHANNA BERGLUND TIOÅRIG TULL. Trängselsk­atten infördes i Stockholm för tio år sedan. I dag kostar det i rusningstr­afik som mest 35 kronor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden