Mitt i Vallentuna

Blöt löning – vilken är din profil? H

-

ar du någonsin varit den nyktra vännen som följer med ut på klubben? Då har du sett vad vi ser varje helg. Fick du också höra att du var dryg och elak?

I helgen var det lönehelg och mycket folk på nattklubba­rna. Vi från polisen åker från krog till krog för att kolla så att läget är lugnt. Många kommer fram och pratar med oss. Oftast har vi ett trevligt samtal och personen frågar med glimten i ögat om vi kan erbjuda skjuts hem. Jag skojar till det och svarar “nej, vi kör tyvärr bara one way till en gul madrass i fyllecelle­n”. Vi skrattar och personen går iväg. Nästa person kommer fram. Ett nytt trevligt samtal. “Skjutsar ni hem mig eller?”. Jag ler och drar samma skämt igen och personen går iväg med ett skratt.

Sakta börjar tålamodet ta slut och jag sätter mig i bilen och vilar lite. En ny person vinglar fram till bilen. “Skjutsar ni hem mig eller?”, “nej, vi kör bara till fyllecell” svarar jag utan att bemästra ett leende från min sida denna gång. “Vad dryg du är, vad gör ni ens här om ni inte hjälper till” fräser personen åt mig och vinglar iväg medan jag får skuldkänsl­or. I helgen har jag pratat med många olika profiler utanför krogen.

“Sagoberätt­aren” som berättar sitt livs historia, om och om igen.

“Anklagaren” som har blivit kränkt och skriker åt oss att vi är värdelösa som inte har stoppat detta.

“Festaren” vars kväll inte är slut än och kramas och flörtar med oss.

“Experten” som presentera­r sig med en titel istället för ett namn och rabblar upp lagparagra­fer i tron om att få specialbeh­andling.

“Kämpen” som kämpar med varenda muskelfibe­r i kroppen att ge ett nyktert intryck för oss.

“Kompisen” som jagar efter alla ovanståend­e profiler, ber om ursäkt till oss och försöker hålla koll på den andre för att rädda denne från oss. Vilken profil är du? Jag tror inte att någon av dessa medvetet vill irritera oss, men mängden i sig tär på tålamodet.

Även om vissa verkar tro det så vill vi poliser inte vara den elake som stänger fester och tar med personer till fyllecell. Vi försöker alltid vara trevliga men lyckas inte alltid. Ta hand om varandra på krogen så slipper vi hamna i onödiga konflikter där vi blir stämplade som dryga elaka poliser.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden