Mitt i Vallentuna

Ikea i Norrort först ut med VR

- Kevin Wedin

Danderyds Ikea har blivit utvalt att prova ett helt nytt grepp: kunderna ska kunna se sitt framtida kök i VR-glasögon samtidigt som man testlagar pannkakor i det. Danderyd, Västerås, Toronto och Hasselt i Belgien. Det är platserna där Ikea väljer att premiärlan­sera sin nya VRapplikat­ion. Med hjälp av två appar ska besökarna kunna se hur ett kök man funderar på att köpa ser ut i verklighet­en men också hur det är att arbeta i köket.

– Det är uppdelat i två delar. Dels en inspiratio­nsdel där man ska laga pannkakor i ett kök. Då är det ett förinställ­t kök och matrum som man arbetar i och genom det kan man börja tänka hur man vill att arbetsytor­na ska vara i sitt egna kök, säger Peter Nilsson, ansvarig för Ikeas kundupplev­elser.

Måtten på ditt kök

Den andra delen består i att kunden ska kunna uppge måttet på sitt nuvarande kök, sedan implemente­ras måtten i programmet och du kan se hur ett nytt kök passar in hemma hos dig.

Anledninge­n till varför man inte väljer något av de större varuhusen är för att många kommer till Ikea på Enebyängen specifikt för att köpa kök. Dessutom är Ikea i Danderyd i sig ett pilotproje­kt där man testar sig fram med ny teknik.

– Vi tror på det här konceptet här, den här typen av Ikea finns bara här och vi måste lära oss vad som funkar, säger Peter Nilsson.

– Det är superkul att vi får hit det här och jag tror många här kommer uppskatta det. Sen hoppas jag såklart att vi får bra feedback, säger Milena Vujicic, manager på Ikea i Enebyängen.

Vill utveckla tekniken

På sikt ser man över möjlighete­n att addera fler rum och utveckla tekniken ytterligar­e men i dagsläget är det fokus enbart på köket.

– Det här är ett test vi gör för att ligga i framkant och få in mer teknik, dels gör det processen roligare och dels mer interaktiv, säger Peter Nilsson.

Och för den som är sugen att prova på att laga interaktiv­a pannkakor så öppnas möjlighete­n under tisdagen. Men bara i Danderyd.

 ?? FOTO: ROFFE ANDERSSON ?? FÖRST I VÄRLDEN. Milena Vujicic, manager på Ikea Enebyängen tror att kunderna kommer uppskatta den nya tekniken. Reporter Kevin Wedin testar själv.
FOTO: ROFFE ANDERSSON FÖRST I VÄRLDEN. Milena Vujicic, manager på Ikea Enebyängen tror att kunderna kommer uppskatta den nya tekniken. Reporter Kevin Wedin testar själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden