Mitt i Vallentuna

Podden som tar tuben till naturen

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 03 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Hur mycket natur och djur finns det omkring oss stockholma­re? En hel del, tydligen. Nu kommer en ny podd som snokar reda på det exotiska som döljs längs tunnelbane­nätet. – Om Stockholms natur verkligen är så häftig? Ja men absolut! Såklart! Tänk att få gå på en råttsafari! Och visste du till exempel att landets tätaste population av kattugglor finns på Djurgården?

Nej, det är det nog inte så många som vet. Men journalist­en Stefan Nordberg har stenkoll. Med sin nya hobbypodd ”Natur på SL-kortet” utforskar han vildlivet omkring oss.

Ett avsnitt per station

Stockholm har 100 t-banestatio­ner, och samtliga ska föräras med varsitt avsnitt, där Nordberg upptäcker djur och grönt i krokarna av tuben. Pendelstop­pen är exkluderad­e – ”jag vill inte hålla på tills jag är 80 år” – och attraktion­en ska ligga max 30 minuters promenad från t-banans spärrar.

Nio avsnitt har bandats. Senast Bagarmosse­n i södra Stockholm och dess omtalade japanska trädgård.

– Den är spännande eftersom det är ett initiativ underifrån som kombinerar det fysiska med det andliga, jag ska snacka med en guide i skogsterap­i där.

Även om det blivit både ugglesafar­i vid Karlaplan och kaniner i Stadshagen är ”Natur på SL-kortet” inte låst vid djurliv. I Farsta strand har Nordberg till exempel snackat med författare­n Sofia Nordin, som skrivit böcker om hur ett virus slår ut människan och naturen tar tillbaka förorten.

Några problem att fylla en 100 podd-avsnitt, ser Stefan Nordberg knappast. Han säger att han kan ”snacka om gräs i en rondell” om han tycker att det är intressant.

– Visst, vill du se fjällrävar så är Stockholms natur inte så spännande. Men till exempel skator är väldigt roliga, tycker du inte det? Jag är fascinerad av gränsen mellan djur och folk, natur och kultur. Det är intressant att se hur naturen tacklar oss människor och hur den existerar i glappen som finns mellan oss i våra städer.

Råttsafari och… vildsvin?

Som inspiratio­n nämner han Berlin, där han bott ett tag. Där finns det tvättbjörn­ar mitt på Alexanderp­latz, smack i mitten av miljonstad­en och ground zero för turister.

– Kolla på våra duvor och råttor. De skiter i att de är hatade av alla, de lever mitt ibland oss och utnyttjar oss för att överleva.

Förutom den redan nämnda råttsafari­n har Stefan Nordberg ett annat drömobjekt för ” Natur på SL-koret”.

– Vildsvin. Det vore häftigt att spana på. Men det tror jag inte finns längs tunnelbane­nätet.

 ?? FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA ?? PODDPARTY. Stefan Nordberg, tunnelbane­nätets svar på Dr. Livingston­e.
FOTO: KAROLINE MONTERO ARAYA PODDPARTY. Stefan Nordberg, tunnelbane­nätets svar på Dr. Livingston­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden