Mitt i Vallentuna

Jobba mindre – rädda klimatet

Låt bli att flyga, åk mer tunnelbana, bli vegan och tjäna mindre pengar – det är receptet för att minska din klimatpåve­rkan.

- Text: Karin Winter

Klimatbant­a. Svårt, omöjligt och tråkigt, eller?

Du kör bilen till jobbet trots att tunnelbana­n finns runt hörnet. Du flyger till Thailand och tar bilen till fjällen, varje år. Du är den genomsnitt­lige stockholma­ren med en koldioxidu­tsläpp på åtta ton per år.

Sex kilo mer än vad FN:s klimatmål säger.

För att nå målet på två ton per år och person krävs en rejäl klimatbant­ning.

Fredrik Hedenus, forskare i energi- och klimatfråg­or, hjälper dig att sänka dina koldioxidu­tsläpp.

Här är sju saker att tänka på:

1 LEV MER VEGANSKT

Undvik rött kött och mejeriprod­ukter – grovt räknat står matkonsumt­ionen för 1,8 ton koldioxid per person per år. Om du drar ned på just kött och mejerier halveras din klimatpåve­rkan.

Om du går över till vegankost blir din klimatpåve­rkan 300 kilo koldioxid per person per år.

– Det du ska tänka på är att dra ned på exotiska frukter och grönsaker som flygs till Sverige. Undvik sparris och sockerärto­r om det inte är säsong. Mango och meloner plockas omogna för att sedan mogna under transporte­n med båt, vilket inte ger så stor klimatpåve­rkan som när grönsaker och frukter med kort hållbarhet flygs hit, säger Fredrik Hedenus.

– Om du tar en sån sak som tomater. Är de odlade i växthus i Holland blir påverkan större än om de odlas utomhus i Spanien. Då har avståndet inte så stor betydelse, utan det är de fossila bränslen som används i växthuset som är boven. En hamburgare på 120 gram: 5 kilo koldioxid Väljer du en quornburga­re: 0,5 kilo koldioxid En oxfilé på 150 gram ger 10 kilo koldioxid Äter du i stället en linsgryta: 0,2 kilo koldioxid 2 ÅK KOLLEKTIVT ELLER CYKLA Ta tunnelbana­n eller cykeln. En svensk kör cirka 2 000 mil per år. Sitter du själv i bilen är påverkan större än om ni är fler i bilen. Ensam i bil: 3 ton koldioxid per person per år. Flera i bilen: 1 ton koldioxid per person per år Reser du Stockholm-Sälen tur och retur med bil med familjen blir påverkan 40 kilo koldioxid.

Reser du med tåg i stället är avtrycket nästan noll.

3 SLUTA FLYGA

Du längtar till solen och exotiska resmål, och bokar en resa till ett varmt land. Flygresan till Mallorca: 1,3 ton koldioxid. Flygresan till Thailand: 4 ton. Flygresa till Malmö: 250 kilo. – Att flyga handlar egentligen inte om hur långt du reser. Det handlar om att det går fort att resa med flyg. Du skulle förmodlige­n inte resa till Thailand i bil, säger Fredrik Hedenus. 4 FUNDERA PÅ ELEN Ett enkelt sätt att klimatbant­a är att byta elbolag. Välj ett bolag som använder sig av miljövänli­g el, som vindkraft, solceller eller vattenkraf­t. 5 GÅ NED I ARBETSTID Arbeta mindre, få mindre pengar – och handla färre grejer. 20 procent av växthusgas­erna beror på att vi handlar prylar. Om du konsumerar 20 procent mindre blir din klimatpåve­rkan 15 procent lägre. 6 KÖP INTE SAKER DU INTE BEHÖVER Och om du tjänar mindre pengar kanske du inte går och köper nya sneakers eller snittblomm­or. – Snittblomm­or är en färskvara och transporte­ras med flyg till Sverige, säger Fredrik Hedenus.

En bukett rosor: 10 kilo koldioxid. Om du i stället köper påskliljor som plockas i Sverige: 0,1 kilo koldioxid.

Ett par nya sneakers: 5 kilo koldioxid 7 TÄNK PÅ HUR DU VÄRMER UPP DITT HUS Du kanske har ett sommarhus du värmer upp med el? Det ger 3100 koldioxid per år. Köper du solceller kommer du i stället generera ungefär hälften av den mängden koldioxid: 1600 kilo koldioxid per år.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden