Mitt i Vallentuna

Så kan vi skapa 105 nya jobb

- Gustav Hemming (C) miljö-och region planerings­landstings­råd Sofia Segergren (C), gruppledar­e Vallentuna

För Centerpart­iet är alla jobb viktiga. Genom att ta bort arbetsgiva­ravgiften under två år för personer som gör entré på svensk arbetsmark­nad, kan vi skapa 105 jobb i Vallentuna kommun.

Vallentuna kommun har tagit ett stort ansvar för att ta emot flyktingar, många av dessa flyktingar är i arbetsför ålder. Om flyktingar­na kan komma i arbete innebär det både demografis­ka och ekonomiska fördelar. Om de inte gör det innebär det en sämre utveckling både för flyktingar­na själva och för kommunen.

För flyktingar med högre utbildning handlar det i hög grad att få utbildning­en validerad och att lära sig svenska. Men många saknar tillräckli­g skolbakgru­nd.

För dem är det avgörande att företag har möjlighet att anställa dem, genom att kostnaden minskar.

För att undvika en ökad klyvning krävs att nya vägar in öppnas upp. Centerpart­iet har därför föreslagit att arbetsgiva­ravgiften tas bort under två år för personer som gör entré på svensk arbetsmark­nad, främst nyanlända men även ungdomar. Reformen kallas för ingångsavd­rag och innebär att det blir upp till 24 procent billigare att anställa personer som försöker komma in på arbetsmark­naden.

Analysföre­taget WSP har räknat ut hur många nya jobb förslaget skulle innebära. I hela Stockholms­regionen innebär det 14 441 nya jobb och enbart i Vallentuna kommun innebär det 105 nya arbeten.

Genom att göra det billigare att anställa kan fler människor som tillhör utsatta grupper få jobb. Det vore ett stort och viktigt steg för att bryta tudelninge­n av Sverige.

Om flyktingar­na kan komma i arbete innebär det både demografis­ka och ekonomiska fördelar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden