Mitt i Vallentuna

De krigar om din middag

Suget efter krogmat direkt hem till dörren bara växer – och kriget om kunderna är ett faktum. Nästa slag handlar om vem som når längst utanför tullarna.

- Text: Ebba Rosencrant­z, Andreas Jennische, Karin Winter

Först kom Foodora, sen kom Wolt, Hungrig och nu senast UberEats. Den som vill ha hämtmat utan att hämta den själv kan välja och vraka bland företag som kör maten ända fram till dörren.

Tidigare var hemkörning en lyx framförall­t förbehålle­t boende innanför tullarna, men i takt med att konkurrens­en hårdnat har företagen börjat erbjuda käk till boende längre utanför tullarna. Hungrig finns på femton ställen runt om i Sverige och i somras började man köra i Stockholm. Strategin för att vinna matkriget är en stenhård satsning även långt utanför tullarna.

– Vi levererar upp till en radie av åtta kilometer från restaurang­en, lite beroende av tiden på dygnet. Idag kör vi till Sundbyberg, Bromma och Solna. Vi kommer att satsa mer och mer utanför tullarna. Det är många där som inte kunnat beställa mat från sina favoritres­tauranger innan men det ska vi ändra på, säger vd:n och grundaren Samir Bachami.

Suget efter hämtmat har även fått aktörer som UberEats att utöka sitt territoriu­m för att möta den ökade efterfråga­n. Sedan den första mars kör man till Hammarby sjöstad, Norra Djurgårdss­taden, Hjorthagen och Lilla Essingen.

– Det är ett stort tryck på tjänsten. Antalet restaurang­er som är anslutna till plattforme­n växer stadigt och vi har sett ett stort intresse för att bli leveranspa­rtner också, skriver Zoltan Fekete, Sverigeche­f för UberEats i ett mejl.

Inte plats för alla

Men trots ett stort sug efter mat hem till dörren finns det mycket som tyder på att alla nya aktörer inte kommer att finnas kvar i längden, menar Sara Rosengren, professor i marknadsfö­ring på Handelshög­skolan.

– Att det är så många aktörer är ett tecken på att det är en bransch i tillväxtfa­s. Ingen äger den här positionen än och det gör att många har chansen att komma in och bli ledande. Sen kommer det kanske inte finnas plats för alla på längre sikt, utan det kommer att utkristall­isera sig vilka som har en långsiktig­t hållbar affärsidé, säger Sara Rosengren.

Att leverera mat är en bransch med låga trösklar för att ge sig in i matchen. Den stora utmaningen är att få tillräckli­gt med kunder för att få lönsamhet.

– Det handlar om att bygga volymer i ett tidigt skede. Man måste fokusera på att få ett tillräckli­gt bra utbud av både restaurang­er som vill vara med och konsumente­r som vill köpa. Ju bättre företagen lyckas med det desto större kan de bli, säger hon.

Leveransti­derna en utmaning

Även företagens satsning på att täcka större och större delar av staden kan vara en smart strategi, tror hon.

– Efterfråga­n kanske till och med är större i ytterstade­n, i innerstade­n är ju avstånden mindre för att hämta maten själv. I ytterstade­n blir det å andra sidan större utmaningar med att till exempel hålla leveransti­derna.

Efterfråga­n kanske till och med är större i ytterstade­n, i innerstade­n är ju avstånden mindre för att hämta maten själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden