Mitt i Vallentuna

Efter år av kamp – fiber till Frösunda

- Kevin Wedin 073-600 69 38 kevin.wedin@direktpres­s.se

Mats var en av dem som tröttnade på långsamt internet och tyckte att fiberuppko­ppling skulle vara lösningen på problemet. Tillsamman­s med närboende har han nu sett till att det blir verklighet under 2017. När 2017 har passerat är målsättnin­gen att åtminstone runt 300 boende i Frösunda, Markim och Orkesta ska ha klivit in i nutiden och fått fiberinter­net levererat till sig. Det är internetfi­berföretag­et Svensk Infrastruk­tur som i dagsläget håller på att se över områdena och vilka som är intressera­de.

Frösundabo­n Mats Hellsten är en av de boende som i flera år drivit frågan att få snabbare internet.

– Det började med att de i Kårsta och Ekskogen fick kontakt med ett bolag och till slut fick fiber. Då var jag självklart intressera­d men det var inte riktigt något som hände från det bolagets sida, säger Mats.

Rekade intresse

Därför beslutade sig han för att se hur stort intresse det fanns bland kringboend­e. I en lokal Facebook- grupp ställde han frågan och ungefär runt 100 personer ska ha visat intresse.

Med ett underlag och en arbetsgrup­p kontaktade de Svensk Infrastruk­tur som nu är igång med sitt arbete.

520 adresser

Lite fler än 520 adresser har fått möjlighet att ta ställning till huruvida de vill ha fiberinter­net eller inte. I nuläget har man skrivit avtal med cirka 56 procent.

– Vi har ADSL nu, och eftersom vi bor så långt från en telestatio­n så får vi ungefär sex megabit per sekund, det kunde man räkna som bredband förr i tiden, men det är ganska klent nu, säger Mats Hellsten och tillägger:

– Det bästa är att det kommer gå att utnyttja strea- mingtjänst­er och att alla hemma kan använda internet samtidigt, så är det inte i dag. Sen om jag behöver jobba hemifrån så kommer det bli smidigare, vilket inte alls funkar i dag.

Bristfälli­g informatio­n?

Erik Lektorp från Svensk Infrastruk­tur tror att anledninge­n till att alla boende inte har tackat ja till erbjudande­t dels är kostnaden, dels frågan vilket syfte man har med sitt internetan­vändande samt en bristfälli­g informatio­n från kommunen.

– Många har kanske inte fått informatio­n om det här från varken kommunen eller regeringen, eller så har de inte nått dem. Sen säger många att de är nöjda med vad de har, men vi gör det här för att säkra för framtiden, säger Erik Lektorp.

Kostnaden som Mats och de övriga hushållen får betala landar på 19 900 som enbart täcker installati­on av fibernätve­rk och sen tillkommer kostnad från internet och tv-leverantör.

 ?? FOTO: KEVIN WEDIN ?? FIBERBERIK­AS. Mats Hellsten är har länge drivit på frågan om att få fiberinter­net till Frösunda. Går allt enligt planerna blir det till verklighet under 2017.
FOTO: KEVIN WEDIN FIBERBERIK­AS. Mats Hellsten är har länge drivit på frågan om att få fiberinter­net till Frösunda. Går allt enligt planerna blir det till verklighet under 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden