Mitt i Vallentuna

Nu säljer Jaan sin vinnarbuti­k

- Uffe Lindeborg

Efter 14 år väljer Jaan Bekil att sälja sin verksamhet. Nu berättar han om alla oförglömli­ga minnen från Vallentuna.

– En tvåbarnsma­mma vann pengar till julklappar. Jaan Bekil har provat flera olika affärsidée­r i butiken Bok och Spel i Vallentuna centrum. Den har varit en bokhandel, leksaksaff­är och spelbutik. Men nu är verksamhet­en till salu på Blocket.

– Det är inga konstighet­er med den här försäljnin­gen. Jag är bara trött efter att ha varit här i Vallentuna så många år. Jag vet inte vad jag ska göra, känner bara att det är dags att göra annat, säger Jan Bekil.

Värmande minnen

Genom årens lopp har det blivit många vinster för kunder i butiken med en travandels­vinst på 700 000 kronor som krona. Men det är inte de största vinsterna som Jaan minns tillbaka på när han summerar tiden i Vallentuna.

– Den roligaste vinsten inträffade en dag före julafton. Det kom in en tvåbarnsma­mma som hade väldigt taskig ekonomi. Hon hade vunnit cirka 8 000 kronor och hade innan dess inte haft råd att köpa julklappar. Det värmde, den vinsten kom till rätt plats.

En annan gång, när en kille klev in för att hämta en liten vinst, blev det jackpott. När spelkupong­en kördes i maskinen låstes den, vilket är normalt vid vinster på över 200 000 kronor.

– Kunden hade bråttom för han hade just beställt en pizza han skulle hämta. Han blev stressad när jag sa att jag först var tvungen att ringa Svenska Spel innan han kunde få ut vinsten.

Vad är det konstigast­e ni varit med om i butiken?

– När en kund kommer in och frågar var vi har köttdisken. Visst, några har tidigare frågat efter mjölk. Vi som jobbade tittade på varandra och undrade om vår butik verkligen ser ut som en mataffär.

Tacksamma för tiden

Jaan och systersone­n Simon är tacksamma för det de upplevt under tiden i Vallentuna. De säger att de har många goda minnen från tiden i butiken.

– Vallentuna­borna är hur trevliga som helst. Det har varit grymt kul att jobba här. Vi kommer säkerligen att sakna flera av dem.

 ??  ?? LÄMNAR IN. En vanlig syn när folk lämnar in spel i Vallentuna. Men nu vill Jaan Bekil sälja butiken och satsa på annat.
LÄMNAR IN. En vanlig syn när folk lämnar in spel i Vallentuna. Men nu vill Jaan Bekil sälja butiken och satsa på annat.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden