Mitt i Vallentuna

Kaveh tog den tuffa vägen

-

Kanske är Kaveh Kodie Kabinejads största tillgång, förutom kloka råd till kidsen, att han vet hur det är att kämpa under sin uppväxt. Han stammade svårt, var blyg och blev mobbad. Han gick sin egen väg, blev svensk mästare i boxning och lyckades som rapartist. Musiken hjälpte honom att bli av med talfelet. Och tre av hans låtar har fler än en miljon lyssningar på Spotify.

– Det kändes så bekvämt när jag började rappa, helt plötsligt fanns det en rytm i min mun. Vi var några grabbar i Örebro som gillade rap, men att det blev en musikkarri­är beror mest på slumpen och lärare som var öppna och klarsynta.

Allt började med en talangtävl­ing i sjunde klass. Det var bara ett band anmält till den tävlingen och en lärare som hade hört Kaveh och några kom- pisar rappa i korridorer­na frågade om de kunde ställa upp.

– Vi var tre kompisar som alla var kära i en tjej som gick i nionde klass. Vi såg vår möjlighet att få henne att se oss. Vi bestämde oss för att köra ”California Love” med Tupac. Men vi var tre och alla ville vara Tupac, så vi bråkade om det och snackade inte med varandra på några dagar.

Grabbarna hade ingen scenvana alls och förlorade mot det mer erfarna bandet som hade kör och körde en bra variant på Uno Svenningss­ons ”Under ytan”.

– Vi reagerade på hur stor scenen var och på att det var så mycket folk. Men när vi kom igång gick det skitbra. Ingen i Örebro hade sett något liknande på den tiden, rap var ju storstadsk­ultur. Vi vann i alla fall publikens hjärtan. Och vi fick en större spelning av detta och när vi klev upp på scenen där stod tjejen från nian längst fram och dansade.

Hur gick det, vann någon av er hennes kärlek?

– Nej, och jag vet faktiskt inte vad hon gör i dag.

Efter det har karriären som artist medfört bland annat att tre låtar har fler än en miljon lyssningar på Spotify. Kaveh har under sex veckor legat på den Latinameri­kanska topplistan med en låt och uppträtt på Isle Of MTV inför 55 000 personer på Malta. Han har delat scen med artister som Akon, Wyclef Jean och Rita Ora.

Fick stopp på mobbningen

Musikkarri­ären rättade till talfelet, men det var boxning som medförde att han fick stopp på den mobbning som han utsattes för av några äldre killar.

– Ja, de kallade mig för ”stammaren”. Jag vågade inte prata så mycket framför folk och det gjorde mig väldigt blyg. Jag grät mig ofta till sömns om nätterna för jag inte kunde prata som de andra barnen.

Början till vändningen kom en dag när Kaveh var nio år och blev omringad av några killar som slog och sparkade ned honom.

Han tog sig hem blödande och där satt storebror Kamran och pappan och kollade på boxning på tv. Storebrors­an höll på med sporten och var duktig.

– Jag tjatade om att få börja med boxning, men de sa att jag var för liten. Så när brorsan var på träning smög jag in på hans rum, kollade tidningar och filmer med boxning och tränade med hans hantlar. Till slut fick jag börja med

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden