Mitt i Vallentuna

Kyrkan och golfen kan

LÖSNING PÅ GÅNG? 150 ton fisk har tagits upp på sex år för att råda bot på övergödnin­gen Att få Vallentuna­sjön ren skulle väl ta något år eller två, tänkte många när projektet med att fiska ur sjön påbörjades. I stället har projektet dragit ut på tiden o

- Text: Hege Hellström och Lotten Engbom | Foto: Hege Hellström

Det sprattlar i plastlådor­na på Per Nilssons lilla båt. Han vittjar näten och med hjälp av håv tas fisken upp. Vitfiskar av alla slag hamnar i lådorna, medan rovfiskar som gäddor, gösar och abborrar får åka tillbaka i plurret.

– Och den här, en ål. Vi får se om den är snäll, men det brukar de inte vara. Ålarna är som en enda stor muskel, säger Per Nilsson.

Trots dess styrka lyckas han ändå hålla ålen en liten stund innan den vrider sig loss och får återvända till vattnet.

På sex år har de två kommunerna Vallentuna och Täby betalat fiskare för att ta upp 150 ton vitfisk. I år blir kostnaden 450 000 kronor för Vallentuna­s del, lika mycket betalar Täby. Men gör fiskandet någon nytta?

– Vi får upp mycket vitfisk och totalhalte­n av fosfor går ner. Det blir mer djurplankt­on. Men siktdjupet har inte ökat så bra som teorin säger att det skulle göra. Vi kommer att klara det så småningom, men det går inte lika snabbt som man trodde från början, ett eller två år. Man har släppt ut så mycket avloppsvat­ten i sjön under väldigt lång tid att det tar tid att fixa, säger Anton Mankesjö, miljöplane­rare på Vallentuna kommun.

En långsiktig process

Även Täby kommuns miljöplane­rare Sören Edfjäll påpekar att det är en långsiktig process att få sjön renare.

– Men kanske vi står inför något trendbrott nu, fosforhalt­en ligger lägre än den gjort tidigare. Det är första gången man ser en liten signifikan­t förändring, men vi törs inte ropa hej, säger han.

– Vi förlitar oss på att reduk- tionsfiske har funkat i andra sjöar och det finns forskning som stöder metoden, säger Anton Mankesjö.

Skev balans

Sjöns problem grundar sig i att den är övergödd.

– Man släppte ut avloppsvat­ten fram till 70-talet och det läcker näringsämn­en från bland annat jordbruksm­ark, sägerAnton Mankesjö.

Övergödnin­g leder till att det blir mycket växtplankt­on. Då blir sjön blir grumlig och grön och siktdjupet dåligt.

– Balansen i fisksamhäl­let blir också skev på grund av övergödnin­gen. Det blir för mycket växtplankt­on för djurplankt­onen att klara av, och vitfiskarn­a som äter djurplankt­on blir för många.

– Fortfarand­e kan det finnas otillräckl­igt renat dagvatten som går ut i sjön. Senast för två veckor

Det blir för mycket växtplankt­on för djurplankt­onen att klara av, och vitfiskarn­a som äter djurplankt­on blir för många.

 ??  ?? FRIHET. Det är ett tungt jobb att fiska, men Per Nilsson trivs med friheten på sjön.
FRIHET. Det är ett tungt jobb att fiska, men Per Nilsson trivs med friheten på sjön.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden