Mitt i Vallentuna

Soptippens sanslösa sagor

Mängder med föremål på väg mot sin sista resa och långa köer trots vardag. Det är högsäsong vid Hagbytippe­n. Vi frågade tippenkneg­arna om vad de sett under årens lopp.

- Text och foto: Kevin Wedin

G ammalt bråte, ”antika” tjocktv-apparater och trasiga vitvaror väntar på att nå sitt ofrånkomli­ga öde. Trots att det är arbetsdag en helt vanlig förmiddag så ringlar sig bilkön lång upp till avlämnings­platsen på Hagbytippe­n i Täby.

En som tagit sig tid för lite vårröj är Täbybon Fredrik. På takräcket på sin bil har han två lite annorlunda föremål.

– Det här är två förbrukade och trasiga kajaker som inte längre går att använda. Sen har jag redan slängt lite ris och stubbar, säger han.

– Men jag trodde att det skulle vara ett bra tillfälle att komma hit nu under dagen, men det var väldigt mycket folk, tillägger han.

Högsäsong på tippen

Kristoffer Kärrholm och Daniel Eriksson arbetar på tippen och lotsar besökarna till rätt container. Kunderna behöver knappt fråga innan någon av killarna pekar dem i rätt riktning. Och det kommer bli en hel del frågor nu framöver. Det råder högsäsong.

– Containern med ”Tryckimpre­gnerat” är populär nu, det är en klassisk grej under våren. Folk bygger om sina altaner och sånt och kommer hit och slänger gammalt trä. Sen är det såklart en stor ökning vid komposten av gamla grenar och löv, säger Kristoffer.

Och en som just är i full gång med att renovera utemiljön hemma är Anders som precis kört upp med fullproppa­t släp.

– Jag har en hel farstu här på släpet, med farstun kommer även en markis, lite tegel och tak, så blir det nytt hemma.

Trots att de personer vi träffar på Hagbytippe­n gör sig av med högst ordinära föremål så får vi reda på att det under årens lopp hamnat både ett och annat i containrar­na av lite mer annorlunda karaktär.

– Det var under senhösten, en kall tidigt morgon, som någon kastade i en grill utan att ha tömt den på kol. Sen visade det sig att kolen fortfarand­e glödde, säger Kristoffer Kärrholm.

Det uppstod ingen fara trots att glöden tog eld i löven, men i efterhand väcktes en del frågor.

– Dels undrar man ju om den här personen grillade väldigt, väldigt tidigt på morgonen under hösten och dels hur man fraktar en grill med glödande kol i en bil, fortsätter Kristoffer.

Säckar ska tömmas

En tumregel på tippen är att om man har en sopsäck fylld så ska innehållet tömmas ned i containern så att de som arbetar kan se om något hamnat fel. En person undvek det och kanske kan man förstå varför.

– Det var en person som bara slängde ned en svart sopsäck, vi sa inte till personen då men gick sen och öppnade påsen. I påsen låg en fullstor sexdocka, så förmodlige­n skämdes den här personen och ville inte öppna påsen innan, säger Daniel Eriksson.

Men en upphittad ”sexdocka” var inte det mest iögonfalla­nde fyndet på arbetsplat­sen för Daniel.

– Den största chocken var när jag öppnade en påse med slaktreste­r, då stannade hjärtat till. För en stund trodde jag att jag befann mig på en brottsplat­s. Men till slut såg jag hovrarna och det visade sig vara en älg, säger han.

Dels undrar man ju om den här personen grillade väldigt, väldigt tidigt på morgonen under hösten, dels hur man fraktar en grill med glödande kol i en bil.

 ??  ?? Kristoffer Kärrholm och Daniel Eriksson arbetar på Hagbytippe­n, och under årens gång har de samlat på sig en och en annan udda historia från sina upplevelse­r. och renoveKAJA­KKAJKO . Medan andra hivar ner gamla kök slänga två ringsmater­ial passade...
Kristoffer Kärrholm och Daniel Eriksson arbetar på Hagbytippe­n, och under årens gång har de samlat på sig en och en annan udda historia från sina upplevelse­r. och renoveKAJA­KKAJKO . Medan andra hivar ner gamla kök slänga två ringsmater­ial passade...
 ??  ?? HERRAR PÅ TIPPEN.
HERRAR PÅ TIPPEN.
 ??  ??
 ??  ?? VÅRSTÄDNIN­G. Lennart Ekstrand håller på att vårstäda i garaget och med tanke på att han bott i samma hus sen 1971 finns det alltid något att bli av med anser han.
VÅRSTÄDNIN­G. Lennart Ekstrand håller på att vårstäda i garaget och med tanke på att han bott i samma hus sen 1971 finns det alltid något att bli av med anser han.
 ??  ?? RENSNINGSD­AGS. Ann-Marie från Vallentuna passar på att rensa bort barnbarnen­s gamla lekstuga.
RENSNINGSD­AGS. Ann-Marie från Vallentuna passar på att rensa bort barnbarnen­s gamla lekstuga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden