Mitt i Vallentuna

”Ikaros är som pappas snack om lumpen”

- Adam Wenell

Som praktikant på en tidning kan man inte räkna med några glamorösa uppgifter. Enklare notiser och enkätinter­vjuer är typiska uppdrag, och det är precis i sin ordning. Ibland får man till och med finna sig i att sitta och slå dank en timme här, och en timme där. Återigen – helt i sin ordning. Så när en medarbetar­e ber en att hänga med till Gröna Lund och agera tidningens försökskan­in till den nya åkattrakti­onen Ikaros, då svarar man med ett rungande ja.

Trots höjdrädsla och trots att tanken aldrig ens slagit en att testa den snällare versionen av årets dragplåste­r: Fritt fall.

Under presentati­onen av årets nyheter på Gröna Lund var jag därför lite i en dimma. Detaljerna kring det nya grädderiet susade mig förbi, för det mesta var det en enda lång stålsättni­ng inför vad som väntade – Ikaros.

Helt plötsligt tornade så skrytbygge­t upp sig ovanför mig, som den skoningslö­sa jätte den är. Själva åkturen var som tur var över ganska snabbt. Så här i efterhand är det precis som när min pappa talar om lumpen, man kommer ihåg det roliga – ingenting tråkigt. För visst var det också ett uns av eufori, det ska jag medge.

Det ligger dock ett dåligt omen över Ika- ros. Stolta förklarade de ansvariga att namnet kom från en mytologisk grekisk saga. Ikaros är emellertid lite av en tragisk hjälte. Fylld av övermod flyger han uppe i skyn med sina tillverkad­e vingar, men närmar sig solen för mycket, och störtar mot sin död.

Om Gröna Lunds Ikaros visar sig flygfärdig får vi se. Med stapplande steg tog sig människor ut från utgången efter första åket. ”Bisarr” och ”vidrig” var omdömet från de vuxna. Barnen var desto mer uppspelta, och det är väl egentligen det som avgör om Ikaros kommer flyga eller inte.”

 ??  ?? HÖJDLED? 95 meter upp i luften, i 93-gradig lutning med ansiktet rakt mot marken i över 90 kilometer i timmen. Nya åkturen Ikaros beskrivs som en skräckuppl­evelse. Vår praktikant Adam Wenell testade.
HÖJDLED? 95 meter upp i luften, i 93-gradig lutning med ansiktet rakt mot marken i över 90 kilometer i timmen. Nya åkturen Ikaros beskrivs som en skräckuppl­evelse. Vår praktikant Adam Wenell testade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden