Mitt i Vallentuna

MYCKET MER FÖRSKOLA

- Hege Hellström

Föräldrale­diga i Vallentuna kan få rätt till ytterligar­e tio timmars förskola för det syskon som inte är hemma.

Nu kan barn till föräldrar som är föräldrale­diga och arbetslösa komma få rätt till 30 timmar i veckan på förskolan – eller tio timmar på fritids, beroende på ålder. I dag har barn som går på förskola och har föräldrar som är hemma med småsyskon eller som är arbetslösa rätt till förskola 20 timmar i veckan. Socialdemo­kraterna i kommunen skrev en motion om att barnen borde ha rätt till mer tid, 30 timmar, och nu har barn- och ungdomsnäm­nden gått på deras linje.

I kommunen finns några privata förskolor som redan infört det här. Aktiva förskolor och Södra Roslagens förskolor, med flera verksamhet­er i kommunen

– Vi har aldrig utnyttjat de 30 timmarna, men den valmöjligh­eten är bra. Om man till exempel måste förbereda middagen en dag kan det bli att man utnyttjar timmarna den dagen. Ja, jag vet att man ska klara det med två barn, men, men, säger Hanna Skinstad, mamma till ettåriga Linnéa och treåriga Alva och skrattar.

En annan mamma som är positivt till mer tid på förskolan är Lillemor Wither, som också går på en privat förskola med 30 timmar i veckan. När sonen Ashton kom var storasyste­r Elsie nästan fyra år.

– Min dotter tycker att det är roligt att gå till dagis. Och min son var svår det första halvåret, skrek hela tiden, så det hade varit svårt att ta hand om Elsie mer, jag hade inte tiden. Hon är hemma varje fredag och det är jättebra.

Men det finns också betänkligh­eter, menar mamman Helena Niwong.

– Om de inte skjuter till pengar är det inte okej. Det blir fler barn per pedagog.

Enligt förslaget från barnoch ungdomsnäm­nden är det svårt att bedöma de ekonomiska konsekvens­erna, bland annat när det gäller personal.

Även socialdemo­kraten Jaana Tilles, som ligger bak- om förslaget, säger att man måste se över ekonomin.

– Jag vill inte att personalen blir orolig att inte räcka till. Man måste titta på hur det kan påverka, inte bara fatta beslut utan att ta reda på ekonomiska konsekvens­er, säger Jaana Tilles.

Hon har kämpat för utökade förskoleti­der länge.

– Jag är otroligt glad att kommunen ser till att erbjuda 30 timmar. Om man pratar med småbarnsfö­räldrar så inser man att det här är det enda rätta. Det är roligt att den här insikten finns nu, att det här är pedagogisk verksamhet som barnen ska få ta del av även om de fått småsyskon. Förskolan har en läroplan. Och den här gemenskape­n, som speciellt de lite större barnen saknar.

I Vallentuna får inte barn till föräldrale­diga eller arbetslösa gå på fritids. Det gäller att föräldern studerar eller arbetar för att barnen ska få vistas där. Men det vill nu nämnden också ändra på, så att de här barnen får rätt till tio timmars fritids.

Om förslaget går igenom kan det bli verklighet till hösten eller årsskiftet.

Om man pratar med småbarnsfö­räldrar så inser man att det här är det rätta.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? LEK OCH ALLVAR. Helena Niwong vinkar till Ashton Wither, 11 månader. Helena Niwong är orolig att ökade tider kan leda till fler barn per pedagog.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM LEK OCH ALLVAR. Helena Niwong vinkar till Ashton Wither, 11 månader. Helena Niwong är orolig att ökade tider kan leda till fler barn per pedagog.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden