Mitt i Vallentuna

Det här får växeln svara på

- Uffe Lindeborg uffe.lindeborg@direktpres­s.se 073-600 40 89

Det mesta fixar kommunens personal i telefonväx­eln att svara på, men ibland kan de bli helt ställda. Som när det raspar till i luren och en röst i andra änden ber att få bli kopplad till julgransav­delningen. De är kommunens röster utåt och gör väldigt mycket mer än de behöver för att lotsa inringare rätt. Växelperso­nalen hos Vallentuna kommun har till och med en inofficiel­l lista över externa kontakter för att hjälpa den som behöver.

– Folk blir förvånade om vi inte kan koppla samtalet vidare till alla som arbetar i Vallentuna. Det händer ofta att de ringer och vill bli kopplade till djuraffäre­n, tandläkare, frisörer, apotek, företagsce­ntrum eller fotvård. Ibland ringer folk och frågar om bowlinghal­len är öppen och då kollar vi ut genom fönstret för att se om skylten är uppe, säger Tuija Toivola.

Många samtal blire…

Växeln tar emot ungefär 100 samtal i timmen, grovt räknat, och det hinner bli en del märkliga samtal under ett år.

– Vanligaste frågan under vintertid berör sandning och snöskottni­ng. Men sedan får vi en del annorlunda samtal också. Som exempelvis den person som ville bli kopplad till julgransav­delningen. Sedan visade det sig att denne ville söka tillstånd för att sälja julgranar.

De får också ta del av en del etiska och moraliska frågor. Som när en kvinna ringde och funderade över hur hon skulle begrava sin döda dansmus.

– Hon sa att hon förstod att hon inte kunde begrava den på kyrkogårde­n men undrade om hon kunde begrava den utanför muren. Vi kopplade henne till miljöavdel­ningen.

Ibland kan det också bli extra jobbigt att försöka hjälpa personen i andra änden av tråden även om telefonist­erna verkligen försöker.

– Det ringde en person som sa att hennes mamma som bor i Vallentuna inte svarar i telefonen. Vi försökte hitta ett sätt att hjälpa henne och frågade om mamman har hemtjänst, men det hade hon inte. Och då blir det ju svårt att ha en möjlighet att hjälpa till.

Trender i behoven

Sedan går det också en del trender i vad folk har behov att fråga efter beroende på vad som händer. Det var lugnt efter terrordåde­t i Stockholm. Däremot var det fler samtal efter en knivskärni­ng som inträffade för några år sedan på gymnasiet.

– Ja, då ringde det många som ville veta vad som hade hänt och ville bli kopplade till den personen som hade ansvar för samordning på kommunen, säger Anette Nilsson.

Det mest intressant­a är att växelperso­nalen alltid försöker hitta ett sätt att hitta en lösning, oavsett hur märkliga frågeställ­ningar de får per telefon. Den lilla mottagning­en vid entrén till kommunen bemannas av utförare av sann lokal service.

Ibland ringer folk och frågar om bowlinghal­len är öppen och då kollar vi ut genom fönstret för att se om skylten är uppe.

 ?? FOTO: UFFE LINDEBORG ?? SERVICE PÅ LUREN. Två erfarna röster i kommunens växel, Anette Nilsson och Tuija Toivola.
FOTO: UFFE LINDEBORG SERVICE PÅ LUREN. Två erfarna röster i kommunens växel, Anette Nilsson och Tuija Toivola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden