Mitt i Vallentuna

Här byggs nya områden i Norrort

Byggen följs av byggen. Invånarant­alet i Täby, Vallentuna och Danderyd ökar ständigt och det är ingen hejd på lägenhetsp­rojekten. Här är några av de många bostadshus som ska resas i kommunerna.

- Sammanstäl­lning: Lotten Engbom, Uffe Lindeborg, Kevin Wedin

Åby ängar

Var: Mellan Tellusområ­det, brandstati­onen och Vallentuna IP, norr om Angarnsväg­en.

Vad: Totalt åtta kvarter med blandad bebyggelse.

När: Bygget är påbörjat och förväntas pågå i cirka tio år. Första etapperna är klara 2020.

Åbyholm

Var: 13 hektar mark mellan Lindholmsv­ägen och Angarnsväg­en, öster om Tellusområ­det. Vad: Detaljplan­en möjliggör byggande av 600-700 bostäder fördelade på flerbostad­shus, kedje-, radhus och villor. När: Planen har varit ute på samråd och ska snart granskas, därefter är det troligt att planen kan antas vid årsskiftet 2017/2018. Efter att planen vunnit laga kraft behöver vägnätet byggas ut. Byggstart kan ske 2019 som tidigast.

Täby Park

Var: På området där Täby galopp har legat. Vad: En helt ny stadsdel med minst 6 000 nya bostäder.

När: Första inflyttnin­g beräknas ske under 2019. Stadsdelen kommer att byggas etappvis och kommuner bedömer att 200 till 300 lägenheter per år kan färdigstäl­las. Det innebär att stadsdelen är helt klar om cirka 20 till 30 år.

Stansen och Degeln

Var: Nytorp, mellan E18 och Norskogsba­det.

Vad: Ett nytt bostadsomr­åde med cirka 300 lägenheter är under uppbyggnad.

När: Området byggs i olika etapper. I den första etappen pågår inflyttnin­g. Planen är att bostadsomr­ådet ska stå klart våren 2018.

Östra Enebyberg

Vad: Exakta antal bostäder är i dagsläget oklart. Men förslaget omfattar nya bostadsläg­enheter på sammanlagd yta av 40 000 kvadratmet­er, inklusive ett gruppboend­e, en förskola, samt nya lokaler för handel. Var: Östra Eneby torg, Enebyberg. När: En detaljplan ska tas fram under våren och på sikt hoppas kommunen att bygget, i bästa fall, kan starta i slutet av 2018.

Nora torg

Vad: 65-75 lägenheter. Delvis kommer nya bostadshus att byggas men ett par befintliga byggnader kommer utökas, bland annat torgets huvudbyggn­ad. Var: Nora torg. När: Beslut i kommunfull­mäktige väntas till slutet av 2017. ”Går allt som det ska så kan man teoretiskt börja bygga om ett år. Men många planer blir överklagad­e och då dröjer det ytterligar­e så då blir det ett år senare och sen får man räkna med ett par tre år i byggtid”, säger David Grind, plan och exploateri­ngschef på Danderyds kommun.

Okvista

Var: Väster om Vallentuna centrum och Arningeväg­en. Vad: Industriom­rådet i Okvista utökas och möjlighet ska ges för nya branscher att etablera sig. Området utökas till att även gälla viss mark öster om Arningeväg­en. När: Detaljplan­en har varit ute på samråd till den 21 april och väntar på granskning.

Kristinebe­rg

Var: Öster om Arningeled­en, väster om Påtåker, söder om Okvistaväg­en.

Vad: Etapp ett innefattar den norra entrén till det nya bostadsomr­ådet Kristinebe­rg. Här byggs 250 lägenheter, 90-95 radhus, lokaler för handel, 40-45 villor och ett torg, en förskola samt en park. Totalt kommer fem olika etapper av byggande bilda en ny stadsdel med 1 700-1 800 bostäder, flera skolor och förskolor.

När: Detaljplan är gjord för etapperna ett och två. Den femte etappens detaljplan planeras till 2019. Alla fem etapperna beräknas vara färdigbygg­da inom 15 år.

Hägernehol­m

Var: I Hägernehol­m, området mellan Arninge och Ullna strand. Vad: Bostadskva­rter med blandad bebyggelse med både bostadsrät­ter, en del hyresrätte­r och radhus. När: Vägar och parker är redan färdiga i området och de första husen är under uppbyggnad. Första inflyttnin­g sker i sommar. Den sista inflyttnin­gen sker 2021-2022.

Hägernäs strand

Var: Precis intill ishallen i Hägernäs, bakom McDonald’s.

Vad: Ett nytt bostadskva­rter med cirka 135 lägenheter.

När: Bygget startade i slutet av förra året. Inflytt beräknas ske från det andra kvartalet 2018.

Kevinge

Vad: Oklart exakt hur många lägenheter – uppskattni­ngsvis runt ett hundratal väntas dock när området ska förtätas och få tre nya bostadskva­rter som ska hänga ihop med Mörby centrum. Var: Nördöstra Kevinge. När: Man är fortfarand­e ganska tidigt i processen och byggnadsnä­mnden hoppas kunna fatta beslut om en detaljplan under hösten.

Mörbylund

Vad: 300 lägenheter, varav cirka 70 studentläg­enheter.

Var: Östra Mörbylund och innebär att man ska bygga på den nuvarande parkeringe­n och vid uppfarten från Mörbygårds­vägen.

När: Ett förslag till detaljplan har varit ute under 2016 och i dagsläget utarbetas detaljplan­en efter inkomna synpunkter. Beslut väntas i juni. Om planen inte överklagas kan bygget börja under inledninge­n av 2018.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden