Mitt i Vallentuna

De odlar i växthus på taket

Har du också sett växthusen på taken i Ullna strand? Tanken var att bygga miljövänli­ga hus med odlingoch plantering­smöjlighet­er. Vi knackade på hos en boende och fick uppleva framtidens hus.

- Elisa Agelou Lotten Engbom norrort@direktpres­s.se

Radhusen med växthus på taken vid Ullna blev snabbt populära och såldes innan husen stod färdiga. Utformning­en påminner om engelska radhus. Radhusläng­an står längs en böjd gata och på baksidan finns en privat trädgård, men de som har växthus har redan god plats för odling och plantering.

– Tanken med växthusen är att man ska kunna vara självförsö­rjande på grönsaker. Det är miljövänli­gt och trendigt, säger arkitekten Thomas Sandell.

Husen har lockat till sig barnfamilj­er och äldre människor som bott i villa tidigare, men som vill ha ett mindre hus och inte så stor trädgård. De som bor där stämmer överens med arkitekten Thomas Sandells vision.

Husen är miljövänli­ga och hållbara på så sätt att man använder den luft som finns inne i husen för att skapa energi. Tack vare det blir uppvärmnin­gskostnade­n lägre.

– Det är ganska lätt att producera energi. Solceller på taken är ett bra exempel, säger Thomas Sandell.

– I framtiden kommer vi se fler gröna lösningar framförall­t på taken tror jag.

Flyttade hit från villa

Cecilia Collman är en av dem som köpte ett av ”växthushus­en” innan de var byggda, och har bott här snart i ett års tid.

– Vi bodde i villa i Gribbylund när vi såg det här. Vi tyckte att de var så himla tuffa, säger hon medan hon leder oss upp för de två trapporna till tredje våningen.

I det inre rummet, även det helt i glas har Cecilia och hennes man inrett ett kontor. Ser man ut över terrassen får man en glimt av Ullnasjön mellan husen mittemot. Till höger syns Ullnabacke­ns topp.

– Jag sa precis som er när jag kom upp här, man bara ”wow”. Det här är perfekta platsen att sitta och titta ut på. Att sitta här uppe är rena ljusterapi­n, vi älskar att vara här, säger Cecilia.

Stora odlingsmöj­ligheter

På taket till det inre rummet har paret placerat saccosäcka­r. Här kan de ligga och titta rätt upp i himlen, antingen när det snöar eller när det är stjärnklar­t.

Det andra rummet är mer likt ett växthus, men med element som kan hålla värmen uppe vintertid. Här tillbringa­r Cecilia och hennes man merparten av sin tid.

– Vi är här uppe jättemycke­t, äter frukost och middag. Vi ville inte ha någon stor trädgård – vi har en i Dalarna och kände att vi inte gjorde någonting annat än klippte gräs, säger Cecilia.

Hon tittar ner på den lilla gräsplätte­n framför huset, där gräset trimmas av en robot- gräsklippa­re. Här uppe i växthuset kan de ändå odla en del.

– När vi är ute och reser tar vi alltid med oss pelargonsk­ott. De trivs hur bra som helst här, det är värsta pelargonmu­seet, säger Cecilia.

– Här inne tar sig allt, men det är inte så att vi odlar potatis. Jag tror att det finns de som odlar betydligt mer. Vi har pratat om det, vi som bor här, att det vore kul att gå på husesyn och se hur folk har gjort.

I prospektet såldes huset in som energisnål­t.

– Det var nog inte tänkt som nollvision­shus, men vi tycker att vi bor billigare. Det styrs elektronis­kt, så när det blir för varmt öppnar sig fönstren och när solen skiner stängs jalusierna, säger Cecilia.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? FRAMSIDA. Utformning­en påminner om engelska radhus
FOTO: HEGE HELLSTRÖM FRAMSIDA. Utformning­en påminner om engelska radhus
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? PLANTERING. I växthuset finns goda odling- och plantering­smöjlighet­er
FOTO: HEGE HELLSTRÖM PLANTERING. I växthuset finns goda odling- och plantering­smöjlighet­er

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden