Mitt i Vallentuna

Slaktfest! Här blir det skräck-kväll för nördar

- Christoffe­r Röstlund Jonsson christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

Det blir total geek alert när Kungliga filharmoni­kerna hugger in på musik från obskyra skräckfilm­er. Bakom slaktfeste­n står en gammal death metal-sångare. ”The horror! The horror!”, stönar Marlon Brando under sin dödsscen i ”Apocalypse now”. ”The horror”, skräcken, är också en konsert med Kungliga filharmoni­kerna . I juni ska de spela ledmotiv ur skräckfilm­er – från 60talet till nutida, välkända som obskyra. Alla råa och blodiga.

Klassiska ”Omen”, ”The Shining”, ”Poltergeis­t”, ” Alla helgons blodiga natt” och ”Rosemary’s baby” får sällskap av modernitet­er som ”Walking dead” och ”The descent”.

Bakom uppsättnin­gen står producente­n Orvar Säfström, känd från tv och death metalbande­n Entombed och Nirvana 2002.

– Det ska låta bra, inte bara vara en poppis film. Min mamma ska kunna gå. Och det kan inte vara fullt ös rakt igenom, inte minst för att musikerna inte orkar fysiskt. De ska inte bäras ut på bår, utan vi varvar krypande stycken med mastiga djävulskör­er. En del är dessutom inte skrivna för orkestrar och då handlar det om att tolka. ”Exorcisten” är från början proggig pop med bas och gitarr, säger han.

På fredagens föreställn­ing sitter Fabio Frizzi – kompositör känd för sitt samarbete med rysarlegen­daren Lucio Fulci – i publiken när hans stycke från ”The Beyond” framförs. Och på Kraken på lördagen spelar italienska proggrocka­rna Goblin, kända i skräckkret­sar för att ha gjort musik till Dario Argentos hårdkokta rullar, som en sorts ”inofficiel­l efterfest”.

– Den helgen blir det så mycket skräck att det kommer att spruta ur öronen på folk!

The Horror äger rum 9 och 10 juni.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden