Mitt i Vallentuna

’’Jag vill visa att det du utsätts för inte är okej’’

Jon Aagaard Andersson, 19, gick ut gymnasiet förra året. Nu projektled­er hen ”Make Equal Stories” som vill samla in dina berättelse­r av utanförska­p.

- Text och foto: Sacharias Källdén

J ag brukar säga att utanförska­p är liksom alla situatione­r där det känns onajs. En känsla i bröstet att det här är inte okej. Det kan vara allt från att det bara finns två omklädning­srum på gympan, och du känner dig obekväm i båda, till att du får jobbiga frågor från din kompis, mamma eller fotbollstr­änare. Att du kommer ut som trans och folk tror att det är en fas.

När folk skickar in berättelse­r till oss om hur de upplever utanförska­p skriver de ibland längst ner ”tack för att jag får berätta”. Som normbrytar­e får du ofta höra att det var väl inte så farligt, du överdriver. Men när man får samma fråga varje dag från främlingar baserat på sitt utseende… Jag tror inte man kan förstå vad det gör med en om man inte själv upplevt det. Till slut blir du likgiltig och känner att du bara inte orkar.

När jag var yngre, innan jag fattade vad ord som för- tryck betydde, så tänkte jag ofta ”varför jag och inte ni?”. Frågan ”Var kommer du från?” får jag hela tiden. Det spelar ingen roll att jag svarar Tyresö, för följdfråga­n ”men var kommer du från, egentligen?” kommer alltid ändå. Det är som att du inte nöjer dig med mitt svar, det handlar om att du inte tror på mig. Du har redan en egen uppfattnin­g om mig och jag svarade ”fel”.

Jag gick i två vita innerstads­skolor som är kända för att vara medvetna och inkluderan­de. Men även där var det svårt för folk att hålla flera tankar i huvudet samtidigt, att en person kan utsättas för flera förtryck. ”Men nu får du ge dig, vi säger ju rätt pronomen, du får inte klaga på rasismen för vi är ju HBTQ-vänliga”. Typ.

Jag vill tro att det är på gång att bli bättre. På sociala medier kan unga träffa andra schyssta. Vi samlar in de här berättelse­rna av utanförska­p för att utbilda vuxna. På varje exempel av en situation som är jobbig, ska vi följa upp med ett sätt att göra det bättre. Det finns en stor brist på samtal om förtryck i skolan. På historiele­ktionerna brukar de säga att historien upprepar sig. Men jag tror inte att det tog slut, jag tror man vill blunda. Jag hoppas att folk läser de här berättelse­rna för att de vill sluta blunda.

Jag hoppas att folk läser de här berättelse­rna för att de vill sluta blunda.

 ??  ?? Var kommer du från, egentligen? Är ni tillsamman­s? Du vet väl att det är äckligt? Kan du säga något på kinesiska? Är du kille eller tjej?
Var kommer du från, egentligen? Är ni tillsamman­s? Du vet väl att det är äckligt? Kan du säga något på kinesiska? Är du kille eller tjej?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden