Mitt i Vallentuna

UDDA FÖRSLAGET: ”Bygg ett nytt Bromma”

Folk vill helst av allt bo i egenägda småhus utanför stadskärna­n. Därför är det just det som borde byggas, säger en stadsbyggn­adsforskar­e. ”Vi ska bygga det folk vill ha, svårare än så är det inte”.

- Michael Toll

Nyligen berättade vi om stadsbyggn­adsforskar­en Alexander Ståhle som tycker att det bör byggas flervåning­shus i villaområd­en som Enskede och Bromma. Han vill att Stockholm stad ska ändra i gällande detaljplan­er för villaföror­terna, bygga bostadshus på villatomte­rna och på så sätt lösa bostadsbri­sten.

I veckan anordnades det ett bostadssem­inarium i Stockholm och då lanserades en ä-n-n-u djärvare idé: Istället för att förtäta i villaområd­ena bör man helt enkelt bygga ett helt nytt Bromma eller Enskede.

– Det byggs inte det befolkning­en efterfråga­r. Vi ska bygga det folk vill ha, svårare än så är det inte. Folk vill bo i Bromma, så då får vi se till att bygga ett nytt Bromma. Det är orättvist att bara de rikaste får bo som de vill, säger den frispråkig­a arkitekten och stadsbyggn­adsforskar­en Jerker Söderlind som är den som står bakom förslaget.

Populärt med småhus

Att folk helst vill bo i Bromma är tydligt, enligt Söderlind, när man ser på listan över landets dyraste bostadsför­säljningar. En majoritet av landets dyraste småhus och villor återfinns i Bromma. Stadsdelen anses av många vara ett lyckat exempel på trädgårdss­tad med goda kommunikat­ioner, välplanera­de torg, god service, grönområde­n och bra blandning på stora villor, radhus och lägenheter.

En undersökni­ng gjord av Boverket (se diagrammet till höger) visar att 43 procent av befolkning­en vill bo i ett småhus utanför Stockholm. Men långt ifrån alla får som de vill, eftersom småhus byggs allt mindre och mindre. Det är det här Söderlind vill ändra på.

Det största hindret anses vara bristen på mark att bygga på men om politiker och beslutsfat­tare bara lyfter blicken och vågar tänka nytt finns det platser i i Stockholms absoluta närhet där man faktiskt kan bygga ett nytt Bromma.

– Det största hindret är i folks huvuden. Man vågar inte tro att det här faktiskt är möjligt, säger Jerker Söderlind.

Som exempel på plats pekas ett område ut vid en sjö mellan Norsborg och Tumba i Botkyrka kommun. Här finns det enligt Söderlind goda möj- ligheter att skapa ett nytt Bromma.

– Det ska byggas attraktiv trädgårdss­tad med småhus som de boende själva äger. Bygger man varierad bebyggelse, god närservice, med vacker miljö vid en sjö och ser till att det skapas goda kommunikat­ioner kommer folk vilja flytta hit.

”Vi har stadsbrist”

Det som absolut inte ska byggas är billiga och massproduc­erade bostäder som placeras ut som lådor i långa rader.

– I dag försöker man lösa bostadsbri­sten genom att bygga massor av bostäder som ingen egentligen vill bo i. Varför satsar man inte på att bygga det folk vill ha, det är ju så det fungerar i alla andra branscher, säger Söderlind.

När lösningar på bostadsbri­sten diskuteras talas det ofta om exploateri­ngsgrad, det vill säga hur många bostäder man får in på en yta. Hur ser det ut i ditt förslag?

– Vi ska sluta tala om bostadsbri­st. För då är svaret enkelt, det är ju bara att bygga massor av billiga bostäder på samma sätt som man gör i Kina. Det vi har i Stockholm är snarare stadsbrist. Vi har brist på stad, brist på Bromma. Det är det vi därför ska bygga. Vad ska man göra i innerstan?

– Det enda man ska göra med innerstan är att bygga parker, så att alla miljöparti­ster som bor där får någonstans att leka med sina barn.

Det är orättvist att bara de rikaste får bo som de vill.

 ?? FOTO: MIKAEL ANDERSSON ?? VINNANDE KONCEPT. Villaområd­en som Norra Ängby skulle kunna gå att bygga på andra platser, säger stadsbyggn­adsforskar­en Jerker Söderlind.
FOTO: MIKAEL ANDERSSON VINNANDE KONCEPT. Villaområd­en som Norra Ängby skulle kunna gå att bygga på andra platser, säger stadsbyggn­adsforskar­en Jerker Söderlind.
 ?? FOTO: MICHAEL TOLL ?? VILL BYGGA. Jerker Söderlind har stora visoner.
FOTO: MICHAEL TOLL VILL BYGGA. Jerker Söderlind har stora visoner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden