Mitt i Vallentuna

Stock holms ”läng sta” chaffis – nu Arlandakän­dis

Tänk dig att du kör drygt 23 mil varje dag i tjänsten. Sedan drar du på bilsemeste­r till Barcelona eller Alanya. Så ser livet ut för chaffisen Jaafar Esmaelzade­h som körde 51 349 km i taxi förra året, ungefär 1,5 varv runt jorden.

- Uffe Lindeborg

Vallentuna­bon Jaafar Esmaelzade­h och några kollegor inom taxibransc­hen hänger just nu ” wall of fame” vid ankomsthal­len till Arlanda flygplats.

Han finns där för att han kört den längsta sträckan för Taxi Stockholm förra året, 51 349 km.

– Jag älskar att köra bil, blir liksom aldrig trött. När jag är ledig kör jag gärna till Barcelona i Spanien eller Alanya i Turkiet, typ.

Hur fixar du kallpratet med kunderna?

– Det är det som är kul. Jag får vara psykolog, terapeut och känna mig som ett barn ibland. Många kunder pratar om allt, från problem med familjen till alkohol.

Hur långt brukar du köra som längst?

– Jag kan få körningar till Sundsvall och Göteborg. Fem år i rad körde jag en dam som hyrde en stuga på Öland. Jag var nära att köra till Paris en gång när det var flygförbud på grund vulkanen som sprutade aska på Island. Men det blev inte av.

Det blir några timmar i bil per dag va?

– Ja, jag undrar varför jag köpte hus egentligen när jag mest är i bilen. Men skämt åsido, jag är en sådan där person att jag jobbar mycket och har svårt för att stanna och vänta på jobb.

Vilken är den märkligast­e körningen?

– Det var en grekisk familj som bodde på Grand hotell och hade bokat mig en hel vecka. Vi åkte till Uppsala där de kollade in en kyrka och skulle köpa en resväska som kostade 800 kronor. Frun tyckte att det var för dyrt så vi åkte till Barkarby i stället. Då funderade jag över hur hon kunde boka in mig och bo på Grand Hotell men åka extra för att vinna någon hundring på det köpet.

 ??  ??
 ??  ?? HEDERSPLAT­S. Jaafar Esmaelzade­h vid ”Wall of fame” på Arlanda flygplats.
HEDERSPLAT­S. Jaafar Esmaelzade­h vid ”Wall of fame” på Arlanda flygplats.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden