Mitt i Vallentuna

Läsarpanel­en om tiggeriet

Otryggt och störande. Det säger vår läsarpanel Stockholms­panelen om tiggande i tunnelbana­n, och vill se ett förbud. ”Det är inte förbjudet att be om hjälp”, säger SL. Vår läsarpanel har tröttnat på tiggeriet i tunnelbana­n

- Christoffe­r Röstlund Jonsson 073-600 69 28 christoffe­r.rostlund@direktpres­s.se

En majoritet av Stockholma­rna ser människor som tigger i tunnelbana­n varje dag. När vi frågar vår läsarpanel Stockholms­panelen om attityder och trygghet i kollektivt­rafiken svarar 62 procent att de ser tiggare på tunnelbana­n varje dag. Och hela 78 procent av de tillfrågad­e vill förbjuda tiggeri innanför spärrarna.

” Otrevligt”, otryggt”, ” stressigt”, ” påträngand­e”, ”påstridigt” och ”oacceptabe­lt” är vanliga motivering­ar.

– Det är en väldigt hög andel. Högre än man ser i undersökni­ngar gällande ett allmänt förbud. I tunnelbana­n blir det så pass påtagligt. Man utgår från sin egen känsla, många tycker att det är besvärligt. De som svarar nej har en större förståelse för helhetsbil­den och ifrågasätt­er om ett förbud är rätt metod för att förhindra fattigdom, säger Jasmin Alipour på analysföre­taget United Minds.

Klumpar ihop olika grupper

Av undersökni­ngen går det att dra slutsatsen att de som svarat klumpar ihop de som bara ber om en slant, tillsamman­s med tidningsfö­rsäljare och musikanter. Detta trots att SL redan har förbud mot att sälja saker och spela musik.

74 procent tycker att det är dåligt med musiker i tunnelbana­n, och i kommentare­rna nämns ofta tiggeri som en anledning. Av de 28 procent som svarade att de inte tycker att det är trevlig stämning i tunnelbana­n, angav även där många tiggeri som en anledning.

”Mer attityd än otrygghet”

På SL säger kommunikat­ionsansvar­ige Per Hallberg att deras regler inte tillåter att de generellt pekar ut tiggeri som inte tillåtet. Utan det måste till ett politiskt beslut om en lagändring.

– Vi är medvetna om att våra resenärer ibland reagerar på tiggare. Vi har våra regler som säger att man inte får uppträda störande eller skapa otrygghet. Om tiggare är påträngand­e ska de naturligtv­is avvisas av ordningsva­kter eller polis, men det är inte förbjudet att be om hjälp, förklarar Per Hallberg.

Han tycker att Stockholms­panelens 78 procent som är för ett förbud, ”låter högt”.

Stör sig mest på plankning

Sedan slutet av året har SL:s kundtjänst en särskild kategori som heter just ”tiggare/ musiker/försäljare”. Från den 1 januari 2017 har 924 synpunkter bokförts i den kategorin, av totalt 122 000 som kundtjänst tagit emot. Där går även att notera att det som många stör sig på inte är att människor ber om pengar, utan att de plankar för att göra det.

– Det är viktigt att skilja mellan vad som är en attityd till tiggare och vad som faktiskt är ett trygghetsp­roblem. Kanske är era resultat en följd av vilka attityder man har snarare än att det de facto är ett trygghetsp­roblem?

Om tiggare är påträngand­e ska de naturligtv­is avvisas, men det är inte förbjudet att be om hjälp. ”Fattigdom borde kunna skötas på annat sätt.”

”Nu känns tiggarna påstridiga­re. Dom kan sällan acceptera ett nej.” ”Man kan inte komma ifrån dom. Man sitter ju ’fast’ på sin plats.” ”De stör.”

 ?? FOTO: VILHELM STOKSTAD ?? MAJORITET. Nästan fyra av fem tillfrågad­e i vår läsarpanel Stockholms­panelen vill att tiggeri i tunnelbana­n förbjuds.
FOTO: VILHELM STOKSTAD MAJORITET. Nästan fyra av fem tillfrågad­e i vår läsarpanel Stockholms­panelen vill att tiggeri i tunnelbana­n förbjuds.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden