Mitt i Vallentuna

Försäljnin­g skapar maktkamp i Elverket

Eljätten Ellevio lade i maj ett bud på köp av samtliga aktier i Elverket Vallentuna AB. Fyra dagar senare tog största aktieägare­n Eon makten i styrelsen med avsikt att genomföra försäljnin­gen.

- Uffe Lindeborg uffe.lindeborg@direktpres­s.se 073-600 40 89

Den 23 maj, fyra dagar efter Ellevios bud på Elverket Vallentuna AB på 610 miljoner kronor, genomförde­s en kupp på årsstämman enligt flera av varandra oberoende källor som Vallentuna Nyheter varit i kontakt med. Den största ägaren, energiföre­taget Eon, såg då till att få kontroll över bolagets styrelse.

Nu rekommende­rar de att bolaget säljs till eljätten Ellevio.

– Rekommenda­tionen kommer från den tidigare styrelsen som följdes upp, säger Johan Asp, kommunikat­ionschef på Eon elnät.

Efter budet byttes delar av styrelsen i Elverket Vallentuna AB ut, och ordförande­posten gick till en av Eons anställda, Jan-Erik Olsson. Det var inte vad valberedni­ngen föreslagit. Eon tillbakavi­sar uppgiftern­a om en kupp.

– Nej, så var det inte alls. Den tidigare styrelseor­dföranden aviserade att han ville avgå och vi tyckte att det var konstigt att vi inte hade representa­tion i styrelsen, säger Johan Asp.

Men posten som styrelseor­dförande var inte det som valberedni­ngen föreslog?

– Nej, men vi tyckte att det var konstigt och ville ha den posten när vi är bolagets överlägset största aktieägare.

Få närvarande

Valet möjliggjor­des, enligt uppgift, av en skral närvaro på årsstämman. Agerandet i sig och att göra anspråk på ordförande­posten i Elverkets styrelse tycker jag är lite väl tilltaget.

Vad innebär det här då? Enligt flera uppgifter finns ett hot om att företaget avnoteras från börsen om försäljnin­gen inte blir av, och att företaget då kan komma att byta namn. Men Johan Asp förnekar kännedom om något sådant hot:

– Nej, jag vet ingenting alls om det, säger Johan Asp.

Drygt var tionde aktie ägs av Vallentuna kommun som länge värnat om att styrelsen ska vara oberoende. Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­el- sens ordförande och valberedni­ngens ordförande i bolaget, är inte nöjd över utgången:

– Agerandet i sig och att göra anspråk på ordförande­posten i Elverkets styrelse tycker jag är lite väl tilltaget. Som valberedni­ngens ordförande och som företrädar­e för kommunens aktier så hade jag hellre sett att valberedni­ngens förslag till styrelse gått igenom.

”Budet är för lågt”

Aktiespara­rna rekommende­rade i måndags aktieägarn­a att förkasta budet. De anser att det är för lågt jämfört med förväntat värde på sikt.

På måndagen den 19 juni ska beslut tas ifall kommunen kommer vilja sälja sin andel eller inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden