Mitt i Vallentuna

EN RENOVERING SOM INTE GICK SOM TÅGET

GJORDE ”ARGA SNICKAREN” RIKTIGT FÖRBANNAD. Husrenover­ingen skulle ta ett par månader –

-

Tägbanan i trädgärden fick mer kärlek än upprustnin­gen av huset sä till slut fick det bli att anlita Arga snickaren for familjen Thornberg i Brottby.

”Min man har byggt en tågbana på tomten i stället för att renovera.” Så skrev Jenny Thörnberg när hon ansökte om att vara med i Arga snickaren. Något som Kanal 5 föll för.

Sagt och gjort, i förra veckan klockan 07.00 stod snickartea­met på tröskeln till huset i Brottby.

– Det var väldigt intensivt, de filmade oss i fyra dagar. Och vi har ingen möjlighet att påverka hur det klipps ihop så det blir nervöst att titta i höst, säger Jenny.

Hon är glad över att hon och maken inte grälar så mycket, så några ilskna utfall på tv behöver hon inte vara orolig över.

Familjen fick sova på annan ort sista natten, för att inte se för mycket av slutresult­atet. I fredags eftermidda­g fick de komma in och kolla på det omgjorda huset.

Vad var det som gått fel i er renovering?

– Det var den klassiska orsaken, vi har ett hus som behöver renoveras och vi kommer ingen vart. Vi visste att alla fel var så stora att vi egentligen inte mäktade med dem, säger Jenny.

”Samlar på aktivitete­r”

Ett exempel är sovrummet.

– Vi skulle renovera det och skulle flytta ut sängarna i hallen i två månader. Det blev två år.

Jenny säger att hon samlar på aktivitete­r.

– Jag har två jobb, driver eget som fotograf och jobbar som lärare på en skola. Jag är aktiv volontär i Hjärtbyn och tränar inför triathlon och driver café på sommaren. Sedan har jag keramik som hobby.

Dessutom är hon fritidspol­itiker för Miljöparti­et.

Ett resultat av Adam Alsings besök är att Jenny flyttat sitt fullängdst­riathlon ett år.

– ” Alla dina aktivitete­r är bra”, sa Adam, ” men man behöver inte ha alla”. Det finns flera i min närhet som antytt det, men det är lättare att lyssna när någon kommer utifrån och tittar på det objektivt. Blir man utskälld i fyra dar så börjar man tänka, och efter varje utskällnin­g blir man analyserad, ”hur känns det nu”. Hjärnan har gått på högvarv sedan man blev utvald till programmet, det har varit nyttigt.

Fyra dagars utskällnin­g – så arga snickaren var verkligen arg?

– Ja, och jag var glad att det var Adam Alsing och inte Anders Öfvergård. Det är klart att han är arg, befogat arg kan man säga men han skällde med glimten i ögat. Det fanns en omtanke bakom utskällnin­gen. Men det här med tåget, berätta? – Min man och pappa som har en veteranlas­tbil med kran hämtade det själva i Holland. Det är ett gammalt ånglok, det tar tre timmar att elda. Först använde vi ved men det håller inte värmen bra, nu använder vi sådan stenkol som smeder använder. Tåget får inte stå ute, det ska in och min man bäddar in det med täcke – han behandlar det bättre än vårt hus.

Tågbanan är av det ovanliga måttet

Blir man utskälld i fyra dar så börjar man tänka, och efter varje utskällnin­g blir man analyserad.

 ??  ??
 ??  ?? FINT TÅG, MEN HUSET DÅ? ”Arga snickaren” var nyligen på besök hos familjen Thörnberg i Brottby, Vallentuna, där Magnus och Jenny Thörnberg där den planerade husrenover­ing de senaste åren inte riktigt gått som på räls.
FINT TÅG, MEN HUSET DÅ? ”Arga snickaren” var nyligen på besök hos familjen Thörnberg i Brottby, Vallentuna, där Magnus och Jenny Thörnberg där den planerade husrenover­ing de senaste åren inte riktigt gått som på räls.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden