Mitt i Vallentuna

Vallentuna i botten som cykelkommu­n

PÅ PLATS 47 AV 50. ”Tycker det finns en politisk vilja”

- Hege Hellström

Kommunen lägger mindre pengar på cykling och har färre cykelvägar än de flesta andra. I en mätning om cykelvänli­ghet hamnar Vallentuna på plats 47 av 50.

Vallentuna kommun har för första gången varit med i Cykelfrämj­andets Kommunvelo­meter som är en granskning av kommunerna­s arbete med cykling.

Vallentuna fick 19 av totalt 60 möjliga poäng och hamnade på 47:e plats bland de 50 deltagande kommuner. Snittet bland de 50 kommunerna var 36,5 poäng.

Bedömninge­n görs av hur infrastruk­turen ser ut, hur underhåll görs, vilka insatser som görs för att marknadsfö­ra cyklingen och hur politiken satsar på cyklismen.

I Vallentuna finns 1,6 meter cykelväg per invånare, att jämföra med snittkommu­nens 2,3 meter. När det gäller hur mycket pengar som går till cyklingen lägger Vallentuna 139 kronor per år och invånare, medan snittet är 350 kronor per invånare och år.

Bara sju procent av Vallentuna­s cykelvägar är skyltade.

Daniel Jäderland är trafikplan­erare i Vallentuna kommun, och det var han som ville att Cykelfrämj­andet skull ta med Vallentuna i undersökni­ngen.

– Vi har inte jobbat så hårt med cykelfrågo­rna hittills. Målsättnin­gen är att ha den här undersökni­ngen som en utgångspun­kt för att kunna förbättra oss, säger Daniel Jäderland.

Rekommende­rar insatser

Cykelfrämj­andet rekommende­rar insatser för att fler ska cykla i Vallentuna. Bland annat bör kommunanst­ällda lockas att cykla, både i tjänsten och från och till jobbet, skriver Cykelfrämj­andet i sin rapport.

Inte många meter…

I kommunens investerin­gsplan finns två miljoner per år till cykelvägar. Men de pengarna räcker inte till många meter cykelväg.

– Men det har klubbats en ny investerin­gsplan och om jag inte är felinforme­rad så ligger det pengar för en cykelväg mellan Vallentuna och Karby och längs Bällstaber­gsvägen. Det är betydligt större anslag än de årliga två miljonerna. Jag tycker att det finns en politisk vilja att satsa mer på cyklingen.

Just nu diskuterar också kommunen med Trafikverk­et om en cykelväg mellan Vallentuna och Upplands Väsby i samband med att väg 268 ska göras om.

Vi har inte jobbat så hårt med cykelfrågo­rna hittills. Målsättnin­gen är att ha den här undersökni­ngen som en utgångspun­kt för att kunna förbättra oss.

 ?? ARKIVFOTO: ANNA RÖNNQVIST ?? STYR OM. Det ska bli lättare att vara cyklist i Vallentuna, hoppas trafikplan­eraren i kommunen.
ARKIVFOTO: ANNA RÖNNQVIST STYR OM. Det ska bli lättare att vara cyklist i Vallentuna, hoppas trafikplan­eraren i kommunen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden