Mitt i Vallentuna

Skulle du köpa det här?

Musikvideo, cocktailpa­rty och mindfulnes­s. Här är de nya (och galna) sätten som används för att sälja lägenheter.

- Michael Toll

Ikano säljer in ett nytt bostadspro­jekt med hjälp av en Youtubefil­m med budskap att boende kan ”cykla till jobbet” och att det är ”500 tramp till Mariatorge­t”. Nytt och fräscht? Kanske, men Ikanos film är rena småpotatis­en jämfört med andra metoder som används i Stockholm.

Längsta strået drar Värtahamne­n, där en ny stadsdel ska stå klar 2021. Nu säljs området in med en musikvideo.

– Vi pratar alldeles för mycket om byggnader, kvadratmet­er och gator men är dåliga på att sätta människan i centrum. Det vill vi ändra på, säger Kristina Alvendal från Fastighets­ägarna i Värtahamne­n.

Vill inte ha byggnader i centrum

Att det just är en musikvideo som ska användas som marknadsfö­ring började som ”en helt galen idé” för några månader sedan.

– Vi går i bräschen för hur man arbetar med att marknadsfö­ra stadsdelar och projekt. Det här är framtiden, människan och inte byggnader i centrum, säger Kristina Alvendal.

Att marknadsfö­ringen av bostäder har förändrats mycket de senaste åren, och kommer förändras ännu mer, skriver fastighets­mäklaren Richard Lagerling också under på.

– Fortfarand­e är traditione­ll tidningsan­nonsering viktigt, men vi arbetar oerhört mycket med andra strategier för att nå det yngre gardet, säger Richard Lagerling.

Lagerlings fastighets­mäklare har arbetat med en mängd olika strategier för att nå ut och synas. Vid sidan av sina klassiska bostadsann­onser har de en egen livsstilss­ajt med tips på inredning, nya krogar och nöjen.

– Det handlar inte om att sälja en lägenhet dag ett, utan att finnas i folks medvetande den dag en bostadsaff­är ska göras, säger Richard Lagerling.

Mäklarfirm­an har ännu inte gjort någon musikvideo, men är öppna för idén (och filmar idag vissa våningar som säljs, för att skapa en tydligare känsla av hur det är att bo där). Däremot har de sålt en lägenhet genom att anordna ett cocktailpa­rty i bostaden som var till salu. Mäklarfirm­an samarbetad­e med Svensk Tenn som möblerade hela lägenheten.

– Lägenheten var färdiginre­dd och alla möbler var till salu. Det var bara att flytta in för den som ville. Dagen efter cocktailpa­rtyt var bostaden såld, säger Richard Lagerling.

Slappna av vid bostadsaff­ären

Fastighets­byrån är kanske mest nyskapande av alla. De försöker nu få fart på bostadsför­säljningar genom att kombinera bostadsann­onser med Mindfulnes­s. I stället för att bläddra bland bilder och se över den ekonomiska planen ska du sätta på dig hörlurar och lyssna på när en lugn röst läser upp en lägenhetsb­eskrivning till tonerna av avslappnin­gsmusik. Konceptet kallar de för Homefulnes­s.

– Det är en spännande grej som vi testar just nu. Många blir stressade av processen av att köpa eller sälja en lägenhet. Här får man en härlig och målande bild av en bostad, fast på ett avslappnan­de sätt, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighets­byrån.

Vi pratar alldeles för mycket om byggnader, kvadratmet­er och gator men är dåliga på att sätta människan i centrum. Kristina Alvendal jobbar på Fastighets­ägarna i Värtahamne­n som säljer in stadsdelen med musikvideo Dagen efter cocktailpa­rtyt var bostaden såld.

 ??  ??
 ??  ?? MUSIKVIDEO. Fastighete­sägarna i Värtahamne­n säljer in den framtida stadsdelen med en musikvideo.
MUSIKVIDEO. Fastighete­sägarna i Värtahamne­n säljer in den framtida stadsdelen med en musikvideo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? TA DET LUGNT. Bostadsann­onsen i form av ett avslappnan­de ljudspår
TA DET LUGNT. Bostadsann­onsen i form av ett avslappnan­de ljudspår

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden