Mitt i Vallentuna

DRÖMMARNA OM TUNA TORG

Dags för nyinvignin­g efter renovering­arna

- Hege Hellström

Ingen har väl undgått ombyggnade­n på Tuna torg – eller att den nu äntligen verkar vara klar.

– Torget byggs om i fem etapper varav de tre centrala är färdiga, själva torgytorna. Sedan är det ytor som är mer i periferin som också ska göras, och lite plantering­ar och pyntning, säger Magnus Sjögren, marknadsch­ef på kommunen.

Lördag den 9 september blir det högtidlig invigning av torget med fanfarer. Kommunalrå­det klipper band och barnen får hoppa i lekborgar och äta sockervadd.

Tema: Blommor

Temat på invigninge­n är blomsterfe­st. Kommunen placerar sommarblom­krukor från olika delar av kommunen på torget, för en sista blomstersh­ow innan de byts till höstblommo­r.

– Man kan få råd och tips om växter, och man kan även ta med sig växter hem, säger Magnus Sjögren.

Önskar liv och rörelse

Men sen då? När blommorna vissnat och ballongern­a spruckit?

– Önsketänk för torget? En trevlig belyst skridskoba­na för alla under det mörka vinterhalv­året. I framtiden hoppas vi på mycket liv och rörelse på det nya torget. Man kan hyra in sig på torget för marknader och annat, det är det vi vill, säger Magnus Sjögren.

Vad gör kommunen för att få torget mer levande?

– Det har tagits fram tydligare regler och taxa för att hyra torget, det ska vara enklare att begripa hur man gör och vad man får göra. Vi försöker skapa evenemang och vara delaktiga i evenemang.

Är du nöjd med det nya torget?

– Jag är nöjd, men jag vill givetvis att det ska fyllas med sin potential. Jag vill ha levande butiker och liv och rörelse. Sedan ska vi från kommunens sida göra det så trevligt som vi kan, till exempel med blommor och växter.

De Vallentuna­bor vi träffar ser en hel del liv i sina tankebubbl­or. Skejtpark, uteserveri­ngar och lekplats är några av förslagen.

Man kan hyra in sig på torget för marknader och annat.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? BLOMMOR OCH SKEJTPARK. Linnéa Frejd och Matilda Ekroth vill se mer blommor på torget. ”Det känns tomt som det är nu. Gärna en skejtpark”, säger Linnéa som i dag får åka till Tibble när hon vill skejta.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM BLOMMOR OCH SKEJTPARK. Linnéa Frejd och Matilda Ekroth vill se mer blommor på torget. ”Det känns tomt som det är nu. Gärna en skejtpark”, säger Linnéa som i dag får åka till Tibble när hon vill skejta.
 ??  ?? BOULEBANA. ”En boulebana och lekplats vore roligt. Det är bedrövligt och skandalöst att våra fina affärer försvinner. Någon med bra fantasi borde komma på hur vi ska lyfta det här samhället”, säger Elisabeth Feldt och Lennart Hedlund.
BOULEBANA. ”En boulebana och lekplats vore roligt. Det är bedrövligt och skandalöst att våra fina affärer försvinner. Någon med bra fantasi borde komma på hur vi ska lyfta det här samhället”, säger Elisabeth Feldt och Lennart Hedlund.
 ??  ?? UTESERVERI­NG OCH LEKPLATS. ”Jag vill ha fler uteserveri­ngar, och något kul för barnen bredvid, så att de kan ha det kul när man fikar”, säger Ida Rehn Modin, här med Märta och Alfred.
UTESERVERI­NG OCH LEKPLATS. ”Jag vill ha fler uteserveri­ngar, och något kul för barnen bredvid, så att de kan ha det kul när man fikar”, säger Ida Rehn Modin, här med Märta och Alfred.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden