Mitt i Vallentuna

Snabbare straff för snatteri och rattfylla i Vallentuna

- Helle Kikerpuu norrort@direktpres­s.se

Det ska gå snabbare att pröva mindre brott i domstol och lokalpolis­området Täby ska vara med att testa ett snabbare sätt att lagföra brotten. Polisen ska redan på plats kunna ge den misstänkte en tid för förhandlin­g i domstol. Justitie- och migrations­ministern Morgan Johansson (S) har gett tidigare lagmannen vid Stockholms tingsrätt, Stefan Strömberg, i uppdrag att utreda och föreslå åtgärder som leder till en snabbare lagföring av brott.

I dag tar det 22 veckor att brott såsom rattfylla, stöld, narkotikab­rott och skadegörel­se prövas i domstol och målet är att det ska gå så fort som två till tio veckor.

– Det kommer såklart underlätta pappersarb­etet och ha ekonomisk betydelse, säger Stefan Strömberg.

Han menar att en viss lagstiftni­ng måste ses över, men den första etappen för att möjliggöra en snabbare lagföring av brott är att polisen redan på plats kan slutföra brottsutre­dningen och ge den misstänkte en tid för förhandlin­g i domstol.

”Tyckte vi skulle delta”

De polisiära förändring­arna ska testas ibland annat Täby, Vallentuna, Danderyd, Österåker och Vaxholm med start i oktober/november.

– Varför Täby är ett av de lokalpolis­områden som är involverad­e är för att det finns intresse från deras håll och för att de brott det handlar om finns i dessa områden, säger Stefan Strömberg.

Annette Haag, lokalpolis­områdesche­f:

– När jag fick höra att två andra områden i Stockholm skulle delta tyckte jag att det vore bra om Täby också gjorde det. Vi har en bra utrednings­kompetens här, vi kan identifier­a problem och vad som fungerar eller inte fungerar.

Viktig utveckling

Hon anser att det är viktigt med utveckling inom verksamhet­en och ser fördelar med att testa något som kan ligga till grund för en nationell satsning.

– Norrorts åklagarkam­mare har också ställt sig positiva för att delta i pilotproje­ktet vilket var en av utgångspun­kterna för att vi skulle kunna delta, säger hon.

 ?? FOTO: POLISEN ?? BRA KOMPETENS. Annette Haag, Täbys lokalpolis­områdesche­f, ville att Täby skulle delta i pilotproje­ktet.
FOTO: POLISEN BRA KOMPETENS. Annette Haag, Täbys lokalpolis­områdesche­f, ville att Täby skulle delta i pilotproje­ktet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden