Mitt i Vallentuna

ÖDESDIGER VÄG

En frontalkro­ck för tretton år sedan tog ett liv. Fyra krockar har lett till personskad­or under sommaren 2017. Nu vill Brottbybor att Trafikverk­et gör något åt den ödesdigra Rumsättrav­ägen.

- Hege Hellström

Bara under sommaren har fyra allvarliga olyckor skett på smala Rumsättrav­ägen. Brottbybor kräver att Trafikverk­et tar sitt ansvar för den livsfarlig­a vägen.

– Om de skrapade av en halvmeter på kullen skulle det göra stor skillnad, säger Ulf Nielsen, brandförma­n som bor i Ekskogen i Brottby.

Han pekar mot den olycksdrab­bade kurvan på Rumsättrav­ägen. Bilförare tolkar kurvan som att det är fritt fram – men egentligen finns där en svacka, som knappt syns, där det kan gömma sig ett fordon. Längs vägen ligger bildelar, plåt, delar av strålkasta­re och plastdetal­jer, i vägrenen.

– Folk som bor här vet att man måste slicka kanten, men de som inte gör det tror att man kan skära kurvan, säger Nisse Nielsen, ambulanssj­ukvårdare från Brott by.

Hjälpte vid tre olyckor

På senaste tiden har hon varit med och hjälpt till vid tre trafikolyc­kor vid kurvan, inte som ambulanssj­ukvårdare utan som privatpers­on. Och för tretton år sedan var hon och maken, plus barn i bilen, med om en tragisk olycka själva. Då var det en motorcykel­förare som körde i svackan, mitt i vägen, när Ulf kom körande.

– Jag såg rakt in i hans ögon och sedan var det good bye. När det är olyckor nu kommer det tillbaka, känslan, lukten, hur bilplåt låter, säger Nisse.

Motorcykel­föraren dog, medan familjen Nilsen klarade sig med en totalkvadd­ad bil.

Trafikverk­et ger nobben

Mellan maj och augusti i år har fyra frontalkro­ckar inträffat, olyckor med personskad­or.

Flera gånger har Nisse och Ulf varit i kontakt med Trafikverk­et, men de får nobben på åtgärder varje gång.

– Man skulle kunna hyvla av krönet bara en halvmeter så skulle det hjälpa. Eller bredda vägen. Det borde vara 50 kilometer i timmen i stället för 70, säger Ulf.

Han jobbar i Solna och berättar vad som händer där när olyckan varit framme.

– Det var en olycka vid kyrkogårde­n och direkt var de där med åtgärder. Men här gör de ingenting.

Både Nisse och Ulf vill understryk­a att det är just de farliga olyckorna de vill ha bort.

– På vintern ligger de i diket överallt, men det blir avåkningar och inte frontalkro­ckar.

Ovärt att ha bråttom

En annan Brottbybo som engagerat sig är Sofia Lagergren. Hon har själv varit först på plats vid en olycka under augusti, och varit på plats på olyckan som skedde två veckor innan.

– Att vara först på plats och ta hand om skadade lämnar olustkänsl­or som sitter i länge. Känslor jag tror man kan känna igen bara om man åkt förbi en otäck olycka. Det blir väldigt tydligt hur skört livet är och hur ovärt det är att ha bråttom i trafiken, säger Sofia.

Hon säger att det är självklart att den drabbade sträckan borde ha lägre hastighet.

– Om man jämför med andra vägar så är det rätt skevt att Rumsättrav­ägen, med skarpa kurvor och skymd sikt på stora delar av vägen, har 70 kilometer i timmen och sedan när du svänger ut på Gamla Norrtäljev­ägen, som är rakare och har betydligt bättre sikt, så är det 50 kilometer i timmen större delen av vägen in till Brottby, säger Sofia.

Hon skickar nu ansökninga­r till både Trafikverk­et och Länsstyrel­sen där hon vädjar om sänkt hastighet.

– Jag vill ha 50 kilometer på sträckan mellan Brollsta och Jämtlandet, och 30 kilometer ett par hundra meter förbi Jämtlandet.

Vägen för smal för möten

Ett annat problem är att vissa delar av vägen är för smala för möten. Sofia visar en bild där en lastbil tar upp betydligt mer än halva vägbanan.

– Alla förare har ett ansvar att köra efter omständigh­eterna, visst. Men jag menar att en skylt och dämpning är små kostnader för att påminna de som kör varje dag att olyckan kan vara framme på den här sträckan. De som kör här sällan blir uppmärksam­made på att ta det lite extra försiktigt. Det räcker att en olycka undviks för att det ska vara värt det kan jag tycka.

Jag såg rakt in i hans ögon och sedan var det good bye. När det är olyckor nu kommer det tillbaka, känslan, lukten, hur bilplåt låter…

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? LIVSFARLIG­T. Något måste göras åt den livsfarlig­a vägen, menar Nisse och Ulf Nielsen från Brottby.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM LIVSFARLIG­T. Något måste göras åt den livsfarlig­a vägen, menar Nisse och Ulf Nielsen från Brottby.
 ??  ?? Bildelar från krockade bilar syns längs Rumsättrav­ägen.
Bildelar från krockade bilar syns längs Rumsättrav­ägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden