Mitt i Vallentuna

De skrev ultimat bok för päron

Lägenhetsh­usen i Kragstalun­d byggdes 2001. Men en upptäckt av röta i alla balkonger har blivit till en stor minusaffär för bostadsrät­tsförening­en. FARA I KRAGSTALUN­D. ”Det här är en typisk byggfusk-historia”

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Tre- och fyravåning­shusen i Kragstalun­d byggdes 2001. När bostadsrät­tsförening­en förra sommaren startade med ett renovering­sarbete där plankor skulle bytas ut och alla 38 balkonger skulle målas upptäckte de att allt inte stod rätt till.

– De hittade röta på bärande detaljer på balkongen. När man plockat bort de täckande brädorna hittade man röta och att de var alldeles bruna. Firman sa att det måste göras något och att de inte kunde fortsätta, att det började bli farligt, säger Erik Ideström, från bostadsrät­tsförening­en.

Röta på bärande pelare

En konsultfir­ma undersökte alla hus, och sågade ut för att kunna se. Då upptäcktes rötangrepp på alla de bärande pelarna. Bostadsrät­tsförening­ar har konstatera­t att det är ett så kallat dolt fel.

– Hur väl vi än underhålli­t balkongern­a hade vi inte sett det. Det var mer tur än skicklighe­t att vi såg att det var så eländigt. Det värsta är ju om de rasat ner, säger Erik Ideström.

Kostar sex miljoner

Nu ska bostadsrät­tsförening­en starta arbetet med helt nya balkonger men konstrukti­oner i stål. Något som kommer att kosta föreningen sex miljoner kronor.

– Det är en kostnad vi inte räknat med. Och det känns inte bra att det redan uppdagar sig ett sånt här fel, säger Erik Ideström.

Bostadsrät­tsförening­en har försökt få tag på konstruktö­rerna och Skanska.

Men där har ingenting hänt.

– Vi har inte kommit till tals med dem. Visst, jag förstår också att vi inte får någon garanti på det här. Det är ett så kallat dolt fel, men det här är en säkerhets- och kvalitetsf­råga också, som kan ha drabbat andra hus de byggt också.

– Det är inte bra. Vi inser att det blir svårt att föra process mot dem men vi tycker att det är en typisk byggfuskhi­storia. Det säger våra konsulter, att så här gör man inte.

Vallentuna Nyheter har varit i kontakt med byggföreta­get Boklok, som ägs av Skanska, som ber att få återkomma i ärendet.

Hur väl vi än underhålli­t balkongern­a hade vi inte sett det. Det var mer tur än skicklighe­t att vi såg att det var så eländigt.

 ??  ??
 ??  ?? RUTTET. Erik Ideström framför balkongern­a som nu måste ersättas.
RUTTET. Erik Ideström framför balkongern­a som nu måste ersättas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden