Mitt i Vallentuna

Så blev de bokföräldr­ar

Inget blev som man sa. Men mycket blev tvärtom. Så äkta paret Kodjo Akolor och Olga Nikrasova Akolor satte sig ner och skrev den slutgiltig­a föräldrabo­ken.

- Leif Oldenburg norrort@direktpres­s.se

Vallentuna­sonen Kodjo Akolor träffade Olga Nikrasova redan 2004 när de båda studerade internatio­nell ekonomi vid Södertörns folkhögsko­la.

Sedan dess har Kodjo gjort medial karriär i bland annat P3: s ” Morgonpass­et” med Hanna Hellquist och ”Musikhjälp­en i SVT. Olga jobbar i databransc­hen.

Redan i förordet slår Kodjo och Olga fast:

”Vi var det där paret där en av oss aldrig ville ha barn och den andra var upptagen med att spela tv-spel.”

Men efter nästan tio år som par var trycket från omgivninge­n hårt.

– Vi hade nått det stadiet när man ska skaffa barn. Vi hade varit ihop länge, förlovat oss och gift oss. Det var alltså dags för barn, säger Olga.

– Brorsan har fyra söner. Mamma började pika oss, minns Kodjo.

Finns inget recept

När de väl bestämde sig försökte de strunta i omgivninge­ns tips.

”Vi valde att konsekvent bortse från och utesluta alla de ’goda’ råd som vi aldrig hade bett om från erfarna och oerfarna föräldrar och diverse människor vi träfat på gatan. Vi anser att det inte finns något recept på vad som gör dig till en bra förälder”, skriver paret i sin nya bok ”Den ultimata föräldragu­iden” som släpptes för ett par veckor sedan.

– Glöm alla expertråd. Välj er egen väg, gör det som känns bäst för er. Vi dömer ingen, säger Olga och tillägger i nästa mening:

– Jo, förresten, vi dömer alla som dömer.

I boken citeras inga be- römda läkare, inga forskare eller övriga experter på barnuppfos­tran. ”Den här boken är skriven av föräldrar för föräldrar. Ingenting är faktabaser­at och inga källhänvis­ningar kommer att finnas.”

– När ryktet om graviditet­en sprider sig blir plötsligt alla experter, säger Olga.

Förlossnin­gen blev utdragen och Kodjo erkänner att han nickade till ett tag när värkarna gick på tomgång

– Jag sa ”vakna då, Kodjo”. Men det hjälpte inte.

– Jag hade haft ”Morgonpass­et” i P3 och var dödstrött, försvarar sig Kodjo.

Änglakörer uteblev

Till sist tittade i alla fall sonen Zion ut.

Vännerna hade berättat om den fantastisk­a känslan när det lilla knytet, den nya människan, äntligen kommit till världen. Men inga himlar öppnade sig, inga änglar stämde upp i kör.

I boken skriver Kodjo och Olga:

”Det kan helt enkelt vara väldigt märkligt att träffa någon som bott i dig eller din partner. Någon som kanske inte precis ser ut som du hade föreställt dig, som kanske är lite fulare till och med, om du nu vågar erkänna det.”

Äta, bajsa, sova…

Känslan vänner och bekanta hade pratat om så entusiasti­skt kom i stället med tiden, bit för bit. Nu har Zion hunnit bli tre år och har fått sällskap av lillasyste­rn Zoe som är 1,5 år.

Det har varit tre år med blöjbyten. Eller som ett av kapitlen i boken kapitel heter: ”Eat, shit, sleep repeat.”

– Vi berättar vår historia helt enkelt. Så här var det för oss, säger Olga.

– Vårt viktigaste råd är att man ska vara sig själv. Så på sätt och vis kan man se vår bok som en parodi på alla andra föräldrabö­cker, säger Kodjo.

Glöm alla expertråd. Välj er egen väg, gör det som känns bäst för er. Vi dömer ingen. Vårt viktigaste råd är att man ska vara sig själv. Så på sätt och vis kan man se vår bok som en parodi på alla andra föräldrabö­cker.

 ?? FOTO: LEIF OLDENBURG ?? STOLTA PÄRON. Kodjo Akolor och och Olga Nikrasova har barnen Zion, 3, och Zoe, 1,5 – och härom veckan blev de föräldrar till sin egen föräldrabo­k, ”Den ultimata föräldragu­iden”.
FOTO: LEIF OLDENBURG STOLTA PÄRON. Kodjo Akolor och och Olga Nikrasova har barnen Zion, 3, och Zoe, 1,5 – och härom veckan blev de föräldrar till sin egen föräldrabo­k, ”Den ultimata föräldragu­iden”.
 ??  ??
 ??  ?? HUR GÖR VI NU? När det kommer till föräldrask­ap verkar alla vara experter – men när Olga Nikrasova och Kodjo Akolor skulle bli föräldrar valde de att mest lyssna på sig själva.
HUR GÖR VI NU? När det kommer till föräldrask­ap verkar alla vara experter – men när Olga Nikrasova och Kodjo Akolor skulle bli föräldrar valde de att mest lyssna på sig själva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden