Mitt i Vallentuna

Så ska Vallentuna få kroglivet att blomstra

Länge har snacket i Vallentuna handlat om varför det finns så många pizzerior – och så få andra restaurang­er. Nu lovar fastighets­bolaget i centrum en ny restaurang i Järnias gamla lokaler. Och mycket mer. Men den lokala krögarna får inte driva den. KONCE

- Hege Hellström

Många Vallentuna­bor vill se fler restaurang­er i centrum, och nu visar det sig att en hel del satsnin- gar faktiskt är på gång – men lokala krögare får stå tillbaka, till förmån för kedjor.

Efter en artikel om Andreas Simoncic som hotade att flytta från Vallentuna på grund av det risiga restaurang­utbudet blev det en mindre storm på sociala medier. Många höll med: det saknas restaurang­er i Vallentuna.

Krögaren Johan Påhlsson, som driver golfrestau­rangen vid Veda, ringde upp Vallentuna Nyheter och ville berätta sin version.

– I debatten låter det som att krögarna tyckte att det var helt ointressan­t att starta i Vallentuna centrum, men så är det inte. För ett par år sedan ville jag starta en kvalitetsr­estaurang i Apotekets eller Pressbyrån­s lokaler, säger han.

Ville bygga om

Johan Påhlsson ville ha Fastpartne­rs hjälp att bygga om lokalerna så att de skulle fungera som restaurang – men fick nobben.

– Jag tycker väldigt mycket om vår kommun, men hur har de valt fastighets­partner?

Magnus Sjögren, marknadsch­ef på kommunen, besvarar den frågan så här:

– Kommunen har inte sålt fastighete­rna till Fastpartne­r. För tio år sedan sålde vi till Vallentuna centrum AB, ett bolag som var lokalt och som vi hade nära samarbete med. De var fria att sälja till den de vill sen, säger Magnus Sjögren.

Medveten om opinionen

Han säger att kommunen är medveten om folkopinio­nen för restaurang­er som inte bara säljer pizza.

– Den signalen tycker jag är lätt att fånga upp bara av att lyssna på det allmänna pratet på byn. Dessutom vill vi ha lite mer underbyggd koll, så vi ställer frågan i undersökni­ngar som kommunen gör, vad man önskar mer av i centrum, och då får vi det svaret – att det saknas en viss typ av restaurang­er. Invånarna ser det som ett av de viktigaste tillskotte­n vi skulle kunna få, säger Magnus Sjögren.

På Fastpartne­r svarar regionchef­en Patrik Arnqvist att de lokaler som Johan Påhlsson ville ta över inte var anpassade för restaurang­er. Men samtidigt säger han att Fastpartne­r nu lovar flera nya restaurang­er. Bland annat i Järnias gamla restaurang.

– Vi tänker oss att lyfta in ett antal koncept, krogar som finns i Sverige, säger Patrik Arnqvist. Men inga lokala krögare? – Kedjeaktör­erna har bra och tydliga koncept som de vet fungerar, så väl i Stockholms innerstad som i Vallentuna. Kunderna hittar till dem. Mer än en kommer att komma in, i både mindre och större lokaler. Det finns ju duktiga lokala krögare i Vallentuna redan i dag men det finns inte utarbetade konceptres­tauranger. Vilken kedja blir det? – Det kan jag inte säga. Men det blir inte en pizzeria.

För Johan Påhlsson var drömmen en riktigt geniun Vallentuna­krog.

– Det är synd. Jag hade tänkt att man kan gå och ta en biff eller fiskrätt och ett glas vin på min restaurang. Man blir lite ledsen, säger Johan Påhlsson.

Jag tycker väldigt mycket om vår kommun, men hur har de valt fastighets­partner?

 ??  ?? FICK NOBBEN. Johan Påhlsson villestart­a krog i Vallentuna centrum – men fick nobben.
FICK NOBBEN. Johan Påhlsson villestart­a krog i Vallentuna centrum – men fick nobben.
 ??  ?? Förra veckan.
Förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden