Mitt i Vallentuna

”De ruttna balkongern­a kan vara föreningen­s fel”

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Balkongern­a i Kragstalun­d ska rivas efter att röta hittats i bärande detaljer. Fel från början menar bostadsrät­tsförening­en. Fel i underhålle­t tror Skanska. Förra veckan sedan skrev Vallentuna Nyheter om en bostadsrät­tsförening i Kragstalun­d som fått problem efter att de hittat röta i bärande detaljer på balkongern­a.

Skanska menade först att det var så kallade Boklok-hus och skickade frågan vidare till Boklok. Nu har de dock ändrat sig - det var ett hus från ”Nyahem” och inte Boklok.

Magnus Lambertsso­n, marknads- och försäljnin­gschef på Skanska, svarar till slut på frågorna kring balkongern­a.

– Det är svårt att säga nå- got om det här utan att ha sett själva utredninge­n. Men trä är väldigt känsligt om man inte underhålle­r det på rätt sätt.

Så det kan vara föreningen­s eget fel?

– Det kunde det absolut vara. Man måste måla ungefär vart åttonde år, och här är balkongern­a 16-17 år gamla, säger Magnus Lambertsso­n.

Är det rimligt att de måste bygga helt nya balkonger efter 16 år?

– Normalt sett håller balkongen dubbelt så länge än så, om man tittar på en träbalkong. Det är en kortare livslängd än vad man kunde förvänta sig. Men är det som så att de inte underhålli­t dem på rätt sätt är jag inte förvånad att det blir på det här sättet.

Och hur de ska underhålla­s får man en manual på?

– Man får med en driftoch underhålls­pärm. Sedan måste varje förening lösa en underhålls­plan.

Men är det som föreningen själva tror ett dolt fel?

– Nej, det hade jag inte trott. Dolt fel, det finns inte. Man har gjort en besiktning, med en besiktning­smän som föreningen själva utser.

Kommer ni på något sätt återkoppla till föreningen?

– Jag läser jättegärna deras utredning om de vill det. Men det är 14 år sedan garantin på balkongern­a gick ut, säger Magnus Lambertsso­n.

Enligt föreningen har de visst målat om balkongern­a, precis efter underhålls­planen.

– Det har vi gjort. Första gången var nog efter sju, åtta år, säger Erik Ideström, projektled­are för balkongutb­ytet i föreningen.

Men normalt underhåll, nej det köper inte föreningen att det är.

– Måla är väl en sak, men man har gjort fel från början. För att komma åt de ruttna plankorna är det inte bara att måla, då måste man ta bort plank. Det är absolut inte ett normalt underhåll att behöva riva, säger Erik Ideström.

 ??  ?? ANVÄNDBARA. Balkongern­a har stöttats upp så att de boende ändå ska kunna använda dem. Förra veckan.
ANVÄNDBARA. Balkongern­a har stöttats upp så att de boende ändå ska kunna använda dem. Förra veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden