Mitt i Vallentuna

VADDÅ ”NORRORT”?

Täby, Danderyd, Vallentuna, Österåker. Och kanske Sollentuna och Upplands-Väsby. Det är Norrort enligt Täby-, Danderyds- och Vallentuna­borna. Men Järfälla- och Brobor håller inte med – de kommunerna ligger också i Norrort. IDENTITETS­FRÅGA. Järfälla vill o

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Sedan är det vissa som kallar Järfälla för västra sidan. Men grovt räknat så är det norra sidan om stan.

Vilka ställen i Stockholm tillhör begreppet ” Norrort”? Täby, Vallentuna och Danderyd ligger – det tycker i alla fall de flesta av de som bor här. En av dem är Danderydsb­on Carina Liljeberg.

– Ja, för mig är Norrort Danderyd, Täby och delar av Vallentuna, säger hon.

Åkersberga­bon Mia Schön Danielsson inkluderar däremot både Österåker, Sollentuna och Upplands-Väsby i Norrorts-klubben. När Järfälla kommer på tal blir det blankt nej från dem båda.

– Det är självklart att inte Järfälla är Norrort, säger Carina Liljeberg.

– Jag tycker att Järfälla är lite nordväst. Järfälla känns så sjukt långt bort. Norrort är mer upp mot Roslagen, säger Mia Schön Danielsson.

Avgörande livsstil

En som däremot inte håller med dem är Kenneth Larsson, uppvuxen i Viksjö i Järfälla.

– Jag skulle säga Norrort. När jag tänker Västerort tänker jag på Hässelby och Vällingby, och jag kopplar inte ihop dem med Järfälla, säger han.

För Pontus Kock, som vuxit upp i Kungsängen, finns det inga tvivel:

– Kungsängen och Bro är Norrort. Men Järfälla sitter ihop med Västerort, säger han.

En snabb koll på kartan skulle ju dock kunna godkänna att Järfälla, rent geografisk­t, skulle kunna vara Norrort. Men kanske handlar det inte så mycket om det geografisk­a läget? Kanske är Norrort snarare en identitet vi symboliser­ar oss med?

– Det är väl livsstilen som symboliser­ar kan jag tycka. Det är lite sport, man tänker hälsosamt. Naturen finns det mycket av här säger Carina Liljeberg.

Låter bättre?

Täbybon Kiril Dasin tror att det kanske låter bättre för Järfällabo­rna att säga att de bor i Norrort.

– Lite finare, lite bättre. Typ så. Många tycker att det är där de rika bor, säger han.

Ett flertal företag är registrera­de med ”Norrort” i namnet. Ortsspridn­ingen är stor: Norrtälje, Täby, Vallentuna, Danderyd, Sollentuna, Väsby, Järfälla och Bro.

Ulf Lindqvist, som driver Lindqvist Allserve i Norrort, bor i Bro nu men bodde i Jakobsberg när han registrera­de bolaget 1993.

– Att man bodde på norra sidan om stan, det var väl så långt man tänkte när jag registrera­de mitt bolag. Sedan är det vissa som kallar Järfälla för västra sidan. Men grovt räknat så är det norra sidan om stan, säger Ulf Lindqvist.

”Låter jättekonst­igt”

Tove Källberg, som driver Eqonomiq Norrort, däremot en annan bild av Norrort.

– För mig är det Danderyd, Täby och Vallentuna. Jag vet inte om man kanske också ska inkludera Sollentuna och Åkersberga, säger hon.

Att flera bolag i bland annat Järfälla och Bro har Norrort i namnet reagerar hon på.

– Det låter jättekonst­igt för mig. Jag är verkligen inte bra på geografi, men Järfälla och Bro känns absolut inte som Norrort, säger Tove Källberg.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? LÅNGT BORT. Mia Schön Danielsson
LÅNGT BORT. Mia Schön Danielsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden