Mitt i Vallentuna

Förstklass­ig restaurang­skola bjuder till bords

- Lotten Engbom 073-600 69 39 lotten.engbom@direktpres­s.se

Sugen på fler matställen att välja mellan? Nu kan den som vill käka lunch i splitterny­a skolköket på Åva gymnasium. Täbys kommunala gymnasiesk­ola Åva gymnasium vill skapa Sveriges ledande restaurang­skola och nu har skolans nya kök, med tillhörand­e restaurang­del, öppnat.

– Det är helt underbart! Det är mycket mer plats, mycket mer organisera­t och man får ha sin egen plats här, säger Alexandra Almstedt, 17 år.

Hon går i tvåan på restaurang- och livsmedels­programmet på Åva gymnasium. Nu kommer hon och kursarna laga och servera mat här alla vardagar i veckan.

Modernast i Sverige

Tidigare har eleverna hållit till på Täby Park-hotell, och det senaste året i en lokal på skolan. Allt i väntan på det nya köket.

– Nu är vi garanterat Sveriges modernaste restaurang­skola. Det är otroligt häftigt att Täby vågat satsa på det här. Restaurang och livsmed- el är Sveriges största arbetsgiva­re, säger Kenneth Dahlgren, lärare på skolan.

Enligt honom har de redan märkt av ett högre söktryck till programmet.

– Vi har alltid haft bra sök- tryck, men i år har det varit ännu högre, säger han.

Alla välkomna

Restaurang­en, som fått namnet Råvara, är publik och möjliggör alltså för privatpers­oner att komma dit och äta lunch.

– Det känns mer profession­ellt, på riktigt med vår egen restaurang. Det är roligt att folk får prova maten man lagar, även folk man inte känner, säger Alexandra Almstedt.

Nu är vi garanterat Sveriges modernaste restaurang­skola. Det är otroligt häftigt att Täby vågat satsa på det här.

 ??  ??
 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? RÅKOLL. Två lärare kom på den nya restaurang­ens namn: Råvara.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM RÅKOLL. Två lärare kom på den nya restaurang­ens namn: Råvara.
 ??  ??
 ??  ?? ELD OCH LÅGOR. Alexandra Almstedt fixar canapéer. Gästerna bjöds på Saint Maureost med björnbärsm­armelad gratinerad med honung från Tarby gård.VIKTIGT UPPLÄGG. Stephanie Älfvåg och Vilja Nederström lägger upp – Créme Ninon i shotglas dekoreras med ärtskott och krutonger.
ELD OCH LÅGOR. Alexandra Almstedt fixar canapéer. Gästerna bjöds på Saint Maureost med björnbärsm­armelad gratinerad med honung från Tarby gård.VIKTIGT UPPLÄGG. Stephanie Älfvåg och Vilja Nederström lägger upp – Créme Ninon i shotglas dekoreras med ärtskott och krutonger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden