Mitt i Vallentuna

Lysande tider för solceller på hustaken

Det blir allt vanligare att privatpers­oner investerar i solceller av olika anledninga­r. För Vallentuna­bon Joakim var det de ekonomiska fördelarna på lång sikt som fick honom att ta steget.

- Helle Kikerpuu norrort@direktpres­s.se

Det duggar lätt i Uthamra i Vallentuna när Joakim Öhrström pekar upp mot taket på den gula villan. Han visar var han ska installera solpaneler uppe på sitt garage- och hustak.

Bredvid honom på tomten står Christer Sundström, som är vd för Stockholms solenergi. Han visar på sin mobiltelef­on hur mycket energi hans egna solpaneler producerar för tillfället, för att inte nämna hur många mils bilkörning det kan jämföras med i koldioxidu­tsläpp.

Men för Joakim är det inte de minskade koldioxidu­tsläppen som var den största anledninge­n till att han valde att installera solceller.

– Jag installera­r inte solpaneler för miljöns skull först och främst, utan för att det är en ekonomisk fördel, säger han.

Det var i somras som Joakim började fundera på att installera solpaneler efter att diskuterat frågan med grannarna på sommarstäl­let. Joakim räknade på kostnader och intäkter, undersökte olika företag och elbolag. Summan av kardemumma­n var att det var dumt att inte göra det.

– Rent ekonomiskt är varje dag en förlorad dag om man inte installera solpaneler, säger han.

Räknar med vinst i längden

Nu räknar Joakim med att solpaneler­na kommer att ha betalat för sig själva inom loppet av 12 till 14 år, efter det kommer han att gå med vinst. Om elpriset under de kommande åren skulle gå upp kommer panelerna ha betalat för sig ännu snabbare än 12 år.

– Mina solpaneler kommer att kunna producera strax under 12 000 kilowattim­mar el per år och jag kommer även installera en batteriban­k som lagrar strömmen, säger Joakim.

Även om miljön inte var det som var orsaken till varför Joakim valde att installera solpaneler ser han ändå möjlighete­r att bli ännu mer miljövänli­g nu. Han kommer troligtvis byta ut sin bil till en elbil, nu när han kommer att kunna lagra sin egen energi.

Ökad efterfråga­n

Christer Sundström på Stockholm solenergi har märkt att efterfråga­n på solpaneler stigit i Stockholms­området, särskilt efter semestern.

– Det kan ha att göra med myndighete­rnas initiativ och att kommunala rådgivare anordnat minimässor där vi deltagit och ställt ut, säger han.

Enligt honom är det många av de han pratat med som i första hand gör det av miljöskäl.

Kan kännas krångligt

Joakim tror dock att de flesta som nu funderar på att installera solpaneler gör det av ekonomiska skäl, precis som han själv.

Joakim poängterar att det dock kan kännas krångligt att sätta sig in i tekniken och tillvägagå­ngssättet. Själv tyckte han bara att det var intressant och han menar att det är viktigt att inte stirra sig blind på priset.

Rent ekonomiskt är varje dag en förlorad dag om man inte installera solpaneler

 ??  ??
 ?? FOTO: HELLE KIKERPUU ?? ENERGISKA. Christer Sundström och Joakim Öhrström med framtidens energikäll­a – solpanelen.
FOTO: HELLE KIKERPUU ENERGISKA. Christer Sundström och Joakim Öhrström med framtidens energikäll­a – solpanelen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden