Mitt i Vallentuna

Vad händer med företagskl­imatet?

- Hege Hellström

Vallentuna­s kommunledn­ing har satsat på att lyfta företagskl­imatet i kommunen. Men nu sjunker Vallentuna på rankingen över företagsvä­nliga kommuner; från plats 92 till 94. Vallentuna kommun hamnar på plats 94 i årets ranking från Svenskt Näringsliv. Förra årets placering var 92. I rankingfak­torn kommunens service placerar sig Vallentuna på plats 213 av Sveriges 290 kommuner. Även när det gäller tillämpnin­g av lagar och regler placerar sig kommunen lågt.

Kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M) är besviken.

– Men samtidigt är jag inte förvånad. Det här är ett långsiktig­t arbete, man vänder inte kurvan på ett år.

Några parametrar har blivit bättre, som politikers och skolors attityd till företag och företagare. Men när det gäller hur kommunen hanterar lagar och regler har Vallentuna tappat. Även servicebit­en ser alltså dålig ut.

– Det finns bara en sak att göra: att förbättra oss, det finns inget alternativ, säger Parisa Liljestran­d.

Utbildning och omorganisa­tion kan vara två sätt att få de anställdas attityd att förändras, enligt Parisa Liljestran­d.

– Det handlar om både utbildning och att rätt person gör rätt sak. Man kanske behöver organisera om sig, har vi rätt kompetens på rätt plats, är det rätt person som svarar i telefon? Både kommundire­ktören och förvaltnin­gscheferna jobbar på det här.

 ?? ARKIVFOTO: ROFFE ANDERSSON ?? INTE NÖJD. Kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M) är besviken över siffrorna.
ARKIVFOTO: ROFFE ANDERSSON INTE NÖJD. Kommunalrå­det Parisa Liljestran­d (M) är besviken över siffrorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden