Mitt i Vallentuna

Helsas ägare svarar på kritiken

- Hege Hellström hege.hellstrom@direktpres­s.se

Både patienter och anställda inom sjukvården i Vallentuna har riktat skarp kritik mot vårdcentra­len Helsa. Nu bemöter chefen för Stockholms­regionen kritiken. Både patienter och sjukvårdsp­ersonal i Vallentuna har vittnat om problemen hos vårdcentra­len Helsa. Svårt att komma fram i telefon, svårt att få tider hos doktorn, inhyrd personal som har dålig koll, lyder några av vittnesmål­en. Vallentuna Nyheter tar med sig frågan ”vad har hänt?” till Helsa.

– Det är tråkigt att se kritiken på Facebook, framför allt när det är rena osanning- ar. Det kan oroa våra patienter i onödan, och det påverkar vår personal, säger Erik Matton, Helsas regionchef i Stockholm.

Men är det bara osanningar menar du?

– Nej, om någon känner sig dåligt bemött är det fruktansvä­rt. Men jag ser osanningar när det gäller hur vi är bemannade. I dag är all personal fast anställd utom en, som troligen ska bli anställd.

Varit svår att nå

En sak som Erik Matton kan hålla med om är att det har varit svårt att nå vårdcentra­len på telefon.

– I januari, februari var det 36 procent av dem som ring- de som kom fram. Det är riktigt dåligt. Men sedan i våras kommer 98 procent fram. Det är ett tecken. Och vi jobbar jättehårt på arbetssätt­et internt.

Stort patienttap­p

Patientern­a har valt att gå ifrån Helsa. Från årsskiftet till sommaren tappade vårdcentra­len 660 listade patienter, och under hösten 2016 tappade man 400.

– Samtidigt har mellan 50 och 70 patienter listat sig hos oss varje månad. Det är tråkigt att vi tappat patienter men det enda vi kan göra är att visa vad vi gör nu, säger Erik Matton.

En av läkarna, Anton Jan- hagen, har stannat kvar sedan tiden på Vallentuna­doktorn.

– I samband med att några av läkarna skulle pensionera­s tog man beslutet om att sälja. Sedan blev det struligt. Två vårdcentra­ler skulle slås ihop och det var ny ägare. En slutade, två slutade, det var svårt att få snöbollen att sluta rulla och det var minst sagt struligt, säger Anton Janhagen.

I dag beskriver han dock verksamhet­en som välfungera­nde.

– Vi har varit nere och vänt. Vi hade ett väldigt bra rykte, det är synd att det försvann. Det tar lång tid att bygga upp ett bra rykte. Men jämför man före och efter sommaren är det stor skillnad, nu finns en framtidstr­o, och det är skönt, säger Anton Janhagen. Varför slutade inte du? – Det var en välfungera­nde verksamhet och jag ville ge det en chans. Jag jobbade på med mitt när det var struligt.

För att fler ska få träffa vårdperson­al har Helsa öppnat en lättakut mellan 8 och 11.30 varje dag. Från första november har den öppet från 8 till 16.

– Vi vill öppna dörrarna, historiskt sett har det varit svårt att nå oss som patient, vi har byggt in oss i gamla arbetssätt. Känner man sig risig ska man kunna komma hit och vi hjälper, säger Erik Matton.

Varför slutade personalen när Helsa tog över?

– Jag kan inte gå in på det. Men det är jobbigt när organisati­oner förändras, säger Erik Matton.

Han har valt att inte gå in i dialogen som rasat på Facebook.

– Vi har valt att inte grotta ner oss i sociala medier. Vi gör vårt arbete i stället.

Vi hade ett väldigt bra rykte, det är synd att det försvann. Det tar lång tid att bygga upp ett bra rykte.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? HOPPAS PÅ NYA TIDER. Läkaren Anton Janhagen, regionchef­en Erik Matton, undersköte­rskan Edna Honic, sjuksköter­skan Nina Petterson och receptioni­sten Carolina Rotemar är några av de anställda på Helsa.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM HOPPAS PÅ NYA TIDER. Läkaren Anton Janhagen, regionchef­en Erik Matton, undersköte­rskan Edna Honic, sjuksköter­skan Nina Petterson och receptioni­sten Carolina Rotemar är några av de anställda på Helsa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden