Mitt i Vallentuna

Nu öppnar konstnärer i Täby och Vallentuna sina hem

- Helle Kikerpuu

Konstnärer i Vallentuna, Täby och Österåker öppnar sina hem och ateljéer för att visa upp sitt arbete och sälja sina konstverk. En av dem är Vallentuna­bon Anita Prag. Under helgen den 7-8 oktober äger ”Konst i Roslagen” rum och i år firar konstrunda­n 20-årsjubileu­m. 78-åriga Anita Prag är veteranen som suttit i styrelsen och deltagit i konstrunda­n i 13 av åren.

– Det viktigaste när man köper konst är att veta vem som gjort det och därför är konstrunda­n väldigt rolig. Man får möjlighet att träffa konstnären och se hur personen arbetar, säger hon.

Hemma hos Anita, i Bällsta, är väggarna fyllda med akvarellmå­lningar, elefanter, solrosor och abstrakt konst. På bordet står en nätt porslinska­nna i forma av en ko som hon målat.

– Jag har målat i över 30 år, mest aktiv var jag under de åren som jag bodde i Spanien, och det hela började med att jag målade porslin, säger hon.

På bordet i vardagsrum­met står flera mindre tavlor på hästar. Anita håller upp ett självportr­ätt där hennes hatt är formad som en färg- palett och en tavla med solrosor syns i bakgrunden.

– Jag vill göra människor glada med min konst, säger hon.

För att fira 20-årsjubilee­t kommer hon sälja sin konst med 20 procent rabatt och skänka inkomsten till barncancer­fonden. Tillsamman­s med grannarna Eva Linde och Kaisa Essén bildar hon, vad de kommit att kalla, ”den gyllene triangeln”.

– Ett annat tips jag har är att besöka Lena Westin vid Stora Mellösa som gör intressant­a masker och keramik, säger Anita.

 ??  ?? KONSTÄLSKA­RE. Anita Prags självportr­ätt visar hennes kärlek för konsten.
KONSTÄLSKA­RE. Anita Prags självportr­ätt visar hennes kärlek för konsten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden