Mitt i Vallentuna

Så mötte Vallentuna-vargen sitt slutgiltig­a öde

- Lotten Engbom

Det är 55 dagar sedan vargen dödade en hund av rasen cavalier i Ekskogen i Brottby. I veckans fälldes den. Vi har sammanstäl­lt turerna i varghistor­ien. 17 AUGUSTI Vid halv sju-tiden på morgonen blir en hund av rasen cavalier, som är ute på promenad med sin ägare i Ekskogen i Brottby, tagen av en varg. Vargen ska ha tagit hunden i munnen och dragit in i skogen. 24 AUGUSTI Länsstyrel­sen konstatera­r att den hund som blivit dödad med all sannolikhe­t blivit det av en varg. 4 SEPTEMBER Mia Hellsten, boende i området där vargen rört sig, möter vargen och fångar den på bild när den går förbi hennes hus. 11 SEPTEMBER Länsstyrel­sen identifier­ar vargen i Vallentuna genom DNA. Det konstatera­s vara en hane från Trysilområ­det i Norge.

– Det här är en ungvarg och den är nog ganska nyfi- ken av naturen, säger Mikael Fransson, rovdjursha­ndläggare på länsstyrel­sen. 12 SEPTEMBER Peter Almén i Brottby blir av med fyra hönor. En hyresgäst på gården fångar vargen på bild, med en höna i munnen. 20 SEPTEMBER Vargen tar ytterligar­e en hund, som dör, och länsstyrel­sen svänger i frågan och säger ja till skyddsjakt. De påpekar också att en varg ska ha varit närgången mot ett barn. 21 SEPTEMBER Länsstyrel­sen berättar om hur jakten går till, med utökade metoder. Det handlar bland annat om användande­t av motordrivn­a fordon och skyddsjakt­en får ske under hela dygnet. 25 SEPTEMBER Länsstyrel­sen berättar att de inte kan gå ut med hur och när det jagas, för att vargen vållar mycket känslor åt båda hållen, och att det finns de som vill förstöra jakten. 26 SEPTEMBER Jägare får syn på vargen och en skytt lossar av skott.

– Vargen sköts på ungefär 450 meters avstånd. Det långa skotthålle­t gjorde att jaktledare­n plockade bort skytten från jakten då jägaren inte ska ha följt direktiven, säger Emelie Nyman, presskommu­nikatör på länsstyrel­sen, då. 27 SEPTEMBER Djurrättsa­ktivister, som vill stoppa vargjakten, är på plats kring skyddsjakt­sområdet.

– Vi är totalt emot det, beslutet är fattat på helt felaktiga grunder. Hundarna har inte varit kopplade. Det här handlar bara om troféjakt, säger Richii, en av aktivister­na, till Vallentuna Nyheter då. 29 SEPTEMBER Skyddsjakt­en som pågått i nio dagar och egentligen skulle avslutas den 30 september förlängs till den 22 oktober. 4 OKTOBER Vargen tar ytterligar­e ett offer då en sällskapsh­und försvinner från familjens tomt. Familjen kan ana bakdelen av vargen och hunden hittades senare avliden cirka 500 meter från familjens tomt. 9 OKTOBER Strax efter klockan sju ringer en person polisen. Personen hade kört på något, i Brottby på gamla Norrtäljev­ägen vid Norrdal, som hen uppfattade som en varg.

Polisen skickar ut hundar för att spåra efter vargen, men hittar inget.

– Personen ansågs så trovärdig att man skickade ut hundar under natten, berättar Anna Westberg, presstales­person vid Stockholms­polisen. 10 OKTOBER Vid 15-tiden meddelar länsstyrel­sen att vargen, en hane, som jagats under några veckor har skjutits av det jaktlag som utsetts till att utföra jakten.

Personen ansågs så trovärdig att man skickade ut hundar under natten

 ?? FOTO: MIA HELLSTEN ?? FÅNGAD – PÅ BILD. Mia Hellsten bor i området där vargen rört sig. Hon lyckades den 4 september fotografer­a vargen.
FOTO: MIA HELLSTEN FÅNGAD – PÅ BILD. Mia Hellsten bor i området där vargen rört sig. Hon lyckades den 4 september fotografer­a vargen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden