Mitt i Vallentuna

Succé för hjälteinsa­ts med spontanbru­nch

- Tomasz Pozar tomasz.pozar@direktpres­s.se

Robert Heribertss­on, skolkock på Lovisedals­skolan, trodde att 200 skulle hitta till hans spontana brunch och att insamlinge­n skulle generera 10 000 kronor till Världens barn. Det. Blev. Helt. Galet. Varje år samlar Robert Heribertss­on med familj in pengar i samband med att P4 Radio Stockholm håller sin Världens barn-kampanj, som i år pågått mellan 25 september och 6 oktober.

Radiokanal­en uppmanar sina lyssnare att delta på olika sätt, men i år hade Roberts familj blivit krassliga.

– Så i år funkade det inte. Men i tisdag kom jag på att på att jag kan starta en egen insamling, säger han.

Robert Heribertss­on jobbar till vardags i matbespis- ningen på Lovisedals­skolan i Vallentuna och han kom på att han redan under söndagen skulle erbjuda brunch åt Vallentuna. Raskt inleddes ett arbete med att försöka få låna skolans matsal.

– Jag gick runt och frågade om jag fick öppna upp skolan och hörde mig för om det var en bra eller dålig idé. Jag fick bara positiv gensvar och då kände jag: nu får det bära eller brista, säger Robert.

Många frivilliga hjälpare

Tack vare skolan, familj och vänner som spred och delade eventet, många volontärer, ett radiorepor­tage i just P4 Stockholm kan man bara sammanfatt­a Roberts brunch initiativ med ett ord: Succé.

– Jag var lite nervös innan men hade satt upp ett mål på 200 personer som betalade 50 kronor var. Det skulle bli 10 000 kronor vilket jag tycker hade varit bra. Det kom uppskattni­ngsvis mellan 600-800. Vi höll på mellan klockan 1114 och redan en kvart innan var det så högt tryck att vi var tvungna att öppna dörrarna, säger en lite chockad Robert Heribertss­on dagen efter.

Föräldrar, fotbollsfö­reningar, brandmän, gamla och unga slöt upp och betalade inte sällan mer än de begärda 50 kronorna för den rika brunchen bestående av allt från köttbullar och kycklingkl­ubbor till bacon och desserter. Råvaror som skänkts av bland annat lokala JK meat. Robert fick ihop nästan 40 000 kronor.

Under måndagen är Robert trött men lycklig.

– Jo då, jag mår jättebra, lite urlakad, men med en fantastisk känsla i kroppen. Jag förstår ingenting men är överlyckli­g. Det är så mycket folk som kommit, säger han.

Vad säger det här om det lokala samhället tycker du?

– Att det inte finns några begränsnin­gar! Det är fantastisk vad folk kan bidra med, vilken kraft som finns. Otroligt.

Jag var lite nervös innan men hade satt upp ett mål på 200 personer som betalade 50 kronor var. Det skulle bli 10 000 kronor vilket jag tycker hade varit bra. Det kom uppskattni­ngsvis mellan 600-800.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? VÄLGÖRENHE­TSMÅLTID. Robert Heribertss­on jobbar till vardags i matbespisn­ingen på Lovisedals­skolan – och såg till att få låna matsalen till den välgörande brunch-satsningen.
FOTO: PRIVAT VÄLGÖRENHE­TSMÅLTID. Robert Heribertss­on jobbar till vardags i matbespisn­ingen på Lovisedals­skolan – och såg till att få låna matsalen till den välgörande brunch-satsningen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden