Mitt i Vallentuna

Nostalgisk­a tankar i Norrort

På Drakskepps­vägen i Viggbyholm bor Olle Leksell tillsamman­s med sin familj. Och en klassisk bensinmack som han byggt själv.

- Text och foto: Saga Lindqvist

Olle Leksell hade under en lång tid en dröm om att ha en mack på tomten. Och för sex år sedan blev drömmen verklighet.

– Min pappa hade en bensinmack när jag var liten. Med tiden gjorde han sig av med macken men sparade skyltar och lite prylar som jag har tagit över, säger Olle Leksell.

Till en början var det tänkt att Olle Leksell skulle bygga en friggebod på tomten för att få plats med diverse trädgårdsr­edskap, men med tiden har det övergått till att bli en bensinmack.

– Vi skulle egentligen haft gräsklippa­re och sånt i friggebode­n, men nu blev det snarare ett bensinmack­smuseum. Och sen dess har både bekanta och okända människor lämnat in saker som kan användas till det fortsatta bygget av macken.

Kan bli kafé

Nostalgima­cken, som den kallas i området, är välkänd bland grannarna i området. Och macken är välbesökt.

– Det kommer folk var och varannan dag hit. Ibland går folk in här när jag inte ens är hemma, men det är helt okej. Många får nostalgi av att se macken, men jag vill också att den yngre generation­en ska få upp ögonen för den och förstå hur det såg ut en gång i tiden, säger Olle Leksell.

Olle Leksell har fått ett flertal önskemål om att macken ska bli ett kafé. Och nu blir det sanning.

– Vi tänkte provöppna ett kafé på macken under vintern. Vi vill bjuda på mackor. Mackor i en mack. Min fru gillar att baka så det blir nog bra. Det blir bara som en kul grej liksom, säger Olle Leksell.

Behöver telefonkat­alog

Det nyaste tillskotte­t i macken är en orange telefonkio­sk. Och nu efterlyser Olle Leksell en telefonkat­alog.

– I telefonkio­skarna fanns det förr i tiden alltid telefonkat­aloger och jag har försökt få tag på det men det är omöjligt. Så nu vill jag efterlysa en telefonkat­alog: gärna från 60- eller 70-talet, säger Olle Leksell.

Ibland går folk in här när jag inte ens är hemma, men det är helt okej. Många får nostalgi av att se macken, men jag vill också att den yngre generation­en ska få upp ögonen för den.

 ??  ?? FÖRVALTAR ETT ARV. Olle Leksell har byggt upp macken på sin tomt. Många av de gamla prylarna är sparade från hans pappas tid som bensinstat­ionsförest­åndare.
FÖRVALTAR ETT ARV. Olle Leksell har byggt upp macken på sin tomt. Många av de gamla prylarna är sparade från hans pappas tid som bensinstat­ionsförest­åndare.
 ??  ?? BRÄNSLE FÖR MINNEN. Fossila bränslen må vara på väg ut – men Drakskepps­vägen pumpar hjärtat alltjämt för den gamla mackkultur­en.
BRÄNSLE FÖR MINNEN. Fossila bränslen må vara på väg ut – men Drakskepps­vägen pumpar hjärtat alltjämt för den gamla mackkultur­en.
 ??  ?? HYLLNING AV DET GAMLA. En tuggummima­skin och modellplan samsas på hyllan inne i macken.
HYLLNING AV DET GAMLA. En tuggummima­skin och modellplan samsas på hyllan inne i macken.
 ??  ?? PAPPERS-GPS. Den gamla hederliga bilkartan fick man nöja sig med innan det fanns gps att tillfråga.
PAPPERS-GPS. Den gamla hederliga bilkartan fick man nöja sig med innan det fanns gps att tillfråga.
 ??  ?? SKENBAR DÅTID. Inne i macken vilar de gamla prylarna i dov mysbelysni­ng.
SKENBAR DÅTID. Inne i macken vilar de gamla prylarna i dov mysbelysni­ng.
 ??  ?? 70-TALET RINGDE… En orange telefonkio­sk är nyaste tillskotte­t på macken.
70-TALET RINGDE… En orange telefonkio­sk är nyaste tillskotte­t på macken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden