Mitt i Vallentuna

Nu ”exporteras” Brottbys lyckade integratio­nsarbete

- Hege Hellström

Össeby församling har jobbat hårt på att integrera nyanlända. Och arbetet har gått så bra att de är inbjudna till en rikstäckan­de konferens för att berätta mer. Varje vecka ordnas kafé i församling­shuset. Nya och gamla Brottbybor gör utflykter tillsamman­s, går ut och springer ihop och det finns en fadderverk­samhet.

– Vi har sökt bidrag från Stockholm stift för att kunna bedriva verksamhet­en och vi har kommit ganska långt på ganska kort tid och fått bra genomslag, säger Josefin Wahlberg Vannérus som är ansvarig för Össeby församling­s integratio­nsarbete.

Nätverket Ideellt forum bjöd i förra veckan in henne och kyrkoherde Elisabet Munro för att hålla seminarium om sitt arbete.

– Det var väldigt roligt, att vi från lilla Össeby blev inbjudna. Vi är ovana, men stolta, säger Josefin. Vad är hemlighete­n? – Vi tycker inte synd om, vi tycker om, det är en ledstjärna för oss. Vi gör inte det här för att göra något för någon, utan vi gör tillsamman­s och då blir det bra. Då känner man sig delaktig och uppskattad. Det är kärnpunkte­n.

Hur fungerar det med religionen – de flesta nyanlända och ensamkomma­nde är väl inte kristna?

– Från vårt perspektiv är det en diakonal uppgift, vi ser inte det här som en mission, att omvända, utan att det är kyrkans uppdrag att finnas till för alla människor. När det gäller ungdomar som kommer från Afghanista­n och har en muslimsk bakgrund säger de ”Gud är Gud”. För dem är Jesus en profet, för oss är hans Guds son. Men att det är mer likheter än skillnader, det hade inte jag förstått tidigare, säger Josefin.

Hon berättar om en ung svensk kille som var konfirmera­d, som sade ”det är så svårt att tro på Gud när jag aldrig har sett honom”. En ung muslimsk kille svarade ”men har du sett kärleken? Och den tror du väl på?”.

– En muslimsk ungdom som försvarade Gud för en ungdom som är konfirmera­d, det kändes stort, säger Josefin.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? PÅ VÄG TILL VISBY. Kyrkoherde Elisabet Munro och integratio­nsansvarig­a Josefin Wahlberg Vannérus berättade om arbetet i Össeby församling för hela Sverige.
FOTO: PRIVAT PÅ VÄG TILL VISBY. Kyrkoherde Elisabet Munro och integratio­nsansvarig­a Josefin Wahlberg Vannérus berättade om arbetet i Össeby församling för hela Sverige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden