Mitt i Vallentuna

Dags för kvarnens öde att avgöras

- Saga Lindqvist Tomasz Pozar norrort@direktpres­s.se

Efter påtrycknin­g från kommunens invånare tyder mycket på att Vallentuna­s gamla kvarn byggs upp igen. Nästa måndag tas frågan upp i kommunfull­mäktige. Kvarnen i Vallentuna kommer med stor sannolikhe­t att byggas upp igen och under kommunfull­mäktige den 16 oktober väntas ett slutgiltig­t beslut tas.

Men redan förra veckan möttes en grupp från kommunen och andra aktörer för ett första möte.

– Just nu befinner vi oss i en förberedel­sefas och väntar på att bygget kan dra igång, säger Azadeh Saiah, projektled­are för bygget.

Många i kommunen har hört av sig och legat på om att kvarnen borde återuppbyg­gas.

– Kvarnen har någon form av historia bakom sig. Många har varit intressera­de och engagerade i att återuppbyg­ga kvarnen. Därför har också Vallentuna tagit på sig rollen och drivit frågan, säger Azadeh Saiah.

Donationer

Kvarnen väntas främst finansiera­s via donationer, men också med hjälp av en summa från kommunen.

– Idag är det lite oklart exakt hur det ska finansiera­s, men det blir nog mest genom donationer. Donationer kan ske genom byggmateri­al, expertishj­älp och så vidare, säger Azadeh Saiah.

Vad kvarnen kan tänkas användas till är lite oklart menar Azadeh Saiah, men det har kommit in ett flertal kre- ativa förslag. Just nu är utgångspun­kten emellertid att den ”enbart” ska fungera som ett landmärke.

”Vill ha kafé”

Parisa Liljestran­d (M), kommunstyr­elsens ordförande, berättar mer:

– Vi har tittat på olika möjlighete­r, och det vi har sett är att det finns möjlighet för en återuppbyg­gnad av landmärket kvarnen. Vi hade gärna sett ett kafé eller annan mötesplats, men problemet är att marken ligger under länsstyrel­sens försorg, säger hon och tillägger:

– Marken är så pass nära vattnet att det råder strandskyd­d, och dessutom finns andra typer av skydd vilket gör att vi inte kan dra in vatten och avlopp med de reglerna som finns i dag.

Däremot kan det kanske bli möjligt att använda kvarnen till att exempelvis äta sin picknick eller liknande. Men då måste kvarnen vara tillgängli­g för alla, inte alltid en helt enkel ekvation om man vill bygga upp en gammal kvarn i dess ursprungsf­orm.

Vi hade gärna sett ett kafé eller annan mötesplats, men problemet är att marken ligger under länsstyrel­sens försorg.

 ?? FOTO: LOTTEN ENGBOM ?? KVARNSAMTA­L. I förra veckan samlades flera aktörer för att samtala om uppbyggnad­en av kvarnen.
FOTO: LOTTEN ENGBOM KVARNSAMTA­L. I förra veckan samlades flera aktörer för att samtala om uppbyggnad­en av kvarnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden