Mitt i Vallentuna

Nystartad Täbyklubb ska locka fler till cheerleadi­ng

-

Under hösten öppnade Eastcoast Cheeleader­s en filial i Täby med förhoppnin­gar att locka unga till den utmanande idrotten. Föreningen Eastcoast Cheeleader­s med säte i Åkersberga har länge haft både ledare och aktiva som kommit för att träna från Täby. Eftersom det inte finns någon aktiv klubb i vår kommun tänkte klubben att det var dags. Lagom till föreningen­s 20-årsjubileu­m bestämde man sig för att pröva sina vingar även i Täby med ett tillfälle i veck- an i Tibblehall­en på måndagar mellan klockan 1719.

– De finns fortfarand­e de som tror att cheerleadi­ng är pompoms och att man skriker en ramsa när det i själva verket rör sig om allt från dans och volter till skruvar, hopp och akrobatik, säger Anders Åkesson, ordförande i föreningen.

Cheerleadi­ng är en uppvisning­ssport där varje lag har 2,5 minuter på sig att göra ett program där dans, gymnastik, hopp, akrobatik ingår och där man bygger pyramider till specialanp­assad musik.

– Parkour är faktiskt ganska nära, säger Anders Åkesson.

Grupperna är inte indelade i några särskilda åldrar eller kön, istället utgår man från olika nivåer när man skapar lagen via ”try outs” en gång per år. Är det farligt? – Det är en tuff sport men med ett stort säkerhetsa­rbete runt om. Tränarna anpassar efter vilken nivå man ligger på och det finns alltid folk som står runt om, om man skulle ramla ner. Men cheerleade­rs är tuffa, de kör på, även med blodet rinnande, säger Anders Åkesson.

 ??  ?? AKROBATISK­A. Ängla och Linn tränar i den nystartade Täbyföreni­ngen.
AKROBATISK­A. Ängla och Linn tränar i den nystartade Täbyföreni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden