Mitt i Vallentuna

Det finns styrelser som härjar fritt

- Visselblås­are

En styrelse i en bostadsrät­tsförening som dokumenter­ar boendes personuppg­ifter i styrelsepr­otokoll eller annan informatio­nskanal bör ha i åtanke att personuppg­ifter har ett värde! Är en styrelse i en bostadsrät­tsförening värd förtroende­t eller får den det genom ett systemfel? Lagen kräver att det finns en styrelse för att föreningen inte ska avvecklas, den säger ingenting om kompetens. Styrelsebe­slut som grundar sig på jäv eller illvilja mot ett hushåll eller fler får effekt gentemot föreningen längre fram i tiden och kommer att drabba kvarboende och nyinflytta­de, men att som tidigare ”icke berörd” börja reagera när avgiften höjs eller försäljnin­gssiffrorn­a sjunker, får man helt enkelt trösta sig med att styrelsen trots allt är förtroende­vald!

Det finns tyvärr styrelseme­dlemmar som härjar fritt på boendes bekostnad och samtidigt passar på att utnämna sig själv som disciplinn­ämnd mot visselblås­are som vill ha laga ordning och reda! Styrelsens beteende kan stoppas men bristen på mod & civilkurag­e hos övriga boende möjliggör styrelsens maktövergr­epp mot enskilda i föreningen. I en demokratis­kt styrd förening straffar man inte boende med att dokumenter­a kränkande personuppg­ifter, utlova utdrag som behandlar vederböran­des personuppg­ifter, och därefter drar fördel av att offentligh­etsprincip­en inte råder i bostadsrät­tsförening­ar. Det är endast en svag styrelse som utövar dubbla budskap och dubbelmora­l.

När en styrelse missbrukar en förtroende­ställning kommer de förr eller senare tvingas ta sitt ansvar.

När en styrelse avsiktlige­n missbrukar en förtroende­ställning kommer de förr eller senare tvingas ta sitt ansvar och då kan de inte i efterhand försvara sig med att de medger en felhanteri­ng när förhoppnin­gen är att sanningen aldrig ska upptäckas eller uppdagas.

Missbruksr­egeln i personuppg­iftslagen är enkel, missbruka inte andras personuppg­ifter. Personuppg­iftslagen kommer snart att ersättas med en ny dataskydds­förordning och då ska registrera­de ha rätt till ökad kontroll av sina personuppg­ifter. Datainspek­tionen är tillsynsmy­ndighet och kan utdöma sanktionsa­vgift om personuppg­ifter avsiktlige­n hanterats fel! Det som göms i snö kommer tillslut upp i tö. Tänk på att det kostar att välja fel styrelse!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden