Mitt i Vallentuna

Ännu ett rån på Elgiganten: ”Oroväckand­e utveckling”

- Tomasz Pozar

I slutet på förra veckan drabbades Elgiganten av ännu ett rån. Ytterligar­e en gång sattes elektronik­kedjans kristeam in. Det var förra fredagen strax innan klockan 19 som flera angripare klev in på Elgiganten i Arninge. De tillskansa­de sig varor innan flykten bar av en bit bort där den första bilen lämnades. Enligt polisen var rånarna beväpnade med pistol och kofot.

Några dagar innan jul 2016 körde någon in i butikens varuutlämn­ing med en hjullastar­e mitt i natten och den 28 augusti, innan lunch, rånade tre knivbeväpn­ade personer butiken. ”De tvingade ned alla på golvet med kniv”, sa en av de anställdas anhöriga då.

Efter fredagens händelse konstatera­des att ingen skadats fysiskt. Däremot är det flera som inte mår bra psykiskt, uppger Jessica Wallin, kommunikat­ionsansvar­ig på Elgiganten:

– Vi har alltid en krisbereds­kap och krisperson­al var snabbt på plats. Det är profession­ella experter som hjälper personalen vid sådana här händelser.

Elgiganten hade redan infört en rad nya säkerhetsr­utiner i sin Täbybutik. Det rör sig bland annat om säkerhetss­kåp med tidlås. An- dra metoder man använder sig av är att placera gps-utrustning på vissa varor. Men det finns också gränser för vad butiken kan göra.

– Från att man kört in med hjullastar­e när butiken varit stängd ser vi nu att det övergått till direkta hot när personal och kunder är på plats. Det är en utveckling som är oroväckand­e och det är ett problem i samhället i stort, säger Jessica Wallin som pekar på att just vår region är den som är mest utsatt.

– Täby, Barkarby och Kista har alla varit drabbade, så det är i norra Stockholm det skett.

 ??  ?? DRABBADE TIDIGARE. En hjullastar­e körde in i Elgiganten i Arninge innan jul förra året och i augusti i år sprang knivbeväpn­ade rånare in i samma butik. ARKIVFOTO: ROFFE ANDERSSON/KEVIN WEDIN
DRABBADE TIDIGARE. En hjullastar­e körde in i Elgiganten i Arninge innan jul förra året och i augusti i år sprang knivbeväpn­ade rånare in i samma butik. ARKIVFOTO: ROFFE ANDERSSON/KEVIN WEDIN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden