Mitt i Vallentuna

Efter allt stök – Nova har återfunnit lugnet

Men fritidsgår­den kommer behöva flytta

- Saga Lindqvist

Extrainsat­ta resurser har gjort susen – efter en tid med mycket bråk har situatione­n på fritidsgår­den Nova nu lugnat ner sig. ”Det är bra stämning på gården nu”, konstatera­r personalen.

I vintras var det ett flertal bråk vid fritidsgår­den Nova. Och ryktet om att fritidsgår­den fortfarand­e präglas av en ”otrygg stämning” florerar i Vallentuna. Men ungdomsche­fen Torsten ” Tummen” Scott berättar att så inte är fallet.

– Det målats upp en bild av att det är oroligt kring centrum och kommunens fritidsgår­dar, men den bilden stämmer inte. Båda våra fritidsgår­dar är lugna och vi har en bra stämning i verksamhet­en, säger Torsten Scott.

Ingen anledning till oro

Och Torsten vill också poängtera att polisens närvaro inte behöver betyda att det har varit rörigt på gården.

– Man ska inte bli rädd för att det står en polisbil vid Nova. Det kan pågå en ping- ismatch mellan en poliskonst­apel och en ungdom. Polisen kommer ofta förbi och spelar biljard eller tar en kopp kaffe nämligen.

Tidigare problem

I vintras hade ungdomsgår­den Nova problem med ungdomar som slogs, men efter orolighete­rna finns det extra resurser i verksamhet­en.

– Vi har haft en ökad bemanning i verksamhet­en, vilket jag definitivt tror har varit en del av att det är lugnare, men sen har vi också en hel del aktivitete­r, säger Torsten Tummen Scott.

Samtidigt intensifie­ras arbetet med att hitta en ny plats för gården. Den nuvarande lokalen anses inte vara optimal, dess utformning gör det svårare att ha en god uppsikt. Dessutom kostar lokalen, tillsamman­s med skejthalle­n, drygt en miljon kronor per år för kommunen.

Lokalen ska ligga centralt i Vallentuna. Två förslag finns på bordet.

Alternativ­a platser

Ett av förslagen är att flytta in i Norrortsky­rkan, Gymnasievä­gen 5, vars verksamhet ska flytta. Ett annat är traversen, lokalen i Vallentuna gymnasium som rymmer runt 300 personer.

Det senare förslaget skulle kräva en stor investerin­g, Norrortsky­rkan en mindre. Samtidigt är tomten där kyrkverksa­mheten pågår även tänkt som möjlig plats för Vallentuna­s nya kommunhus.

Våren 2018 hoppas Petri Peltonen, kommunens fritidsche­f, att det kommer råda mer klarhet i var Nova ska ligga.

Efter en rörig period på fritidsgår­den Nova har verksamhet­en satt in extra resurser. Och det har gett resultat. – Det är bra stämning på gården nu, säger ungdomsche­fen Torsten ”Tummen” Scott. Vi har haft en ökad bemanning i verksamhet­en, vilket jag definitivt tror har varit en del av att det är lugnare.

 ??  ?? SKA FLYTTA. Norrortsky­rkan, överst, är en av två lokaler som föreslås för framtida Nova när verksamhet­en ska flytta.
SKA FLYTTA. Norrortsky­rkan, överst, är en av två lokaler som föreslås för framtida Nova när verksamhet­en ska flytta.
 ??  ??
 ??  ?? BÄTTRE KÄNSLA. Ungdomsche­fen Torsten ”Tummen” Scott tycker att stämningen har förhöjts.
BÄTTRE KÄNSLA. Ungdomsche­fen Torsten ”Tummen” Scott tycker att stämningen har förhöjts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden