Mitt i Vallentuna

Helenas nya olja ger eko bland skäggen

- Hege Hellström

Hon var ute och plockade svamp med en kompis när hon hittade ett kassaskåp. Då valde Nina Unkuri från Vallentuna att ta saken i egna händer och leta efter kassaskåpe­ts ägare. – Jag var ute i skogen och plockade svamp med grannen. Så hittade jag först en ölburk, sedan en till, så ett cigarettpa­ket, och så tittade jag längre bort och undrade ”vem har dumpat ett köksskåp?”, säger Nina Unkuri, Vallentuna­bon som driver ridsportaf­fären vid Vallentuna ridskola.

Det Nina hittat i skogen i norra Vallentuna var ett kassaskåp – plus kassaskåpe­ts innehåll: bilder, dokument, och så vidare, som låg exponerat för höstregnet. Men vad gör man om man hittar ett kassaskåp? Nina funderade på polisen, men hon hade nyligen blivit av med registreri­ngsplåtar till bilen – något som nu skulle påverka hur hon agerade när hon hittade kassaskåpe­t.

– När jag blev av med plåtarna ringde jag polisen och fick köa hur länge som helst. Jag hade ingen lust att vara med om det igen. Plus att jag såg att det fanns papper och fotonegati­v där i regnet, som måste räddas så fort som möjligt.

Skippade polisen

Nina tänkte att polisens intresse skulle vara svagt för att göra en brottsplat­sutredning, så hon sadlade om till detektiv för att själv hitta kassaskåpe­ts ägare.

– Jag tänkte ”jag ska hitta ägarna”. Det fanns allt från registreri­ngsbevis för bilar till nycklar och en pärm som hette ”huset”, och massor av kvitton.

Nina försökte torka av vattnet och rädda det som gick.

Hon hittade en person som matchade namnet och som bodde i Vallentuna, och lyckades spåra att personen jobbade som redovisnin­gskonsult i stan.

– Jag blev kopplad till henne och frågade om hennes fullständi­ga namn. Och sedan frågade jag om hon blivit av med sitt kassaskåp. Hon svarade ”det här kan inte vara sant, du har räddat mitt liv”, berättar Nina.

I kassaskåpe­t fanns extranyckl­ar till bilen och huset.

– Det första de gjorde var att byta lås i huset. Men de fick veta att det kostade 20 000 kronor per bil att byta lås. Och det fanns en huvudnycke­l till en verkstad i kassaskåpe­t, som hade kostat 50 000 kronor att byta, berättar Nina.

Kassaskåpe­ts ägare var mycket tacksamma mot Nina. I lördags kom de över med en flaska vin med en häst på, eftersom Nina är en verklig hästfantas­t. Dessutom hade hon ramat in två tavlor med gamla hästmotiv, och lämnade in en mindre hittelön i pengar.

– Vi satt och pratade i två timmar, fikade. Det var superhärli­ga människor, säger Nina.

Trygg i sitt beslut

Men hon är fortfarand­e förbryllad över en sak. Hur kunde tjuvarna få ut kassaskåpe­t, som är så tungt?

Så här skrev Nina på Facebook efter händelsen: ” PS ägaren satt 7 timmar i kö till Polisen ( två gånger bröts samtalet) som meddelade att de är helt ointresser­ade av att komma ut och titta samt att det är upp till dem eller markägaren att forsla bort skåpet. Så jag känner mig helt trygg i mitt beslut att leka detektiv. I och med passen så kunde jag lätt identifier­a att ägarna var de rätta ägarna.”.

Jag tänkte ’jag ska hitta ägarna’. Det fanns allt från registreri­ngsbevis för bilar till nycklar och en pärm som hette ’huset’, och massor av kvitton.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? HITTADE ÄGARNA. Nina Unkuri valde att inte ringa polisen efter sitt ovanliga skogsfynd. I stället letade hon själv reda på kassaskåpe­ts ägare.
HITTADE ÄGARNA. Nina Unkuri valde att inte ringa polisen efter sitt ovanliga skogsfynd. I stället letade hon själv reda på kassaskåpe­ts ägare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden