Mitt i Vallentuna

Alexander är Vallentuna­s röst i Stockholms radio

- Hege Hellström

På senare tid har Vallentuna nämnts allt mer i morgonradi­on från P4. Det är tack vare journalist­en Alexander Hammarlöf, som bor i kommunen och gärna berättar om sin vardag här.

Är det någon som sätter Vallentuna på radiokarta­n så är det Alexander Hammarlöf. Han är journalist, gör morgonradi­o i P4 och bor sedan två år i Ormsta. Och han pratar ofta och gärna om sitt Vallentuna i radion.

– Man får gräva i sin egen erfarenhet och vad man är med om. Dessutom är det roligt att det bara är jag på P4 Stockholm som bor i Vallentuna, säger Alexander.

Ibland blir det gliringar från kollegorna.

– Ja, det kan låta ”blir det radio Vallentuna nu?”. Kanalen heter P4 Stockholm – men det betyder ju också P4 Vallentuna. Vi vill ju vara på så många platser som möjligt i länet och inte vara för innerstads­fixerade.

Vad är det då som P4:s lyssnare får höra om Vallentuna?

– Det kan vara allt från vargar till höstfesten. Och jag får skoja om Vallentuna på ett sätt som bara den som bor här får göra. Det är kul att överdriva om hur mycket hästar och epa-traktorer som finns här.

Ligger ”lite bredvid”

Det blir lite som ”hemma på min gata i staaan” (som Stina säger i ”Saltkråkan”), förklarar Alexander.

Vallentuna känns ” lite bredvid”, tycker han.

– Nu blir väl lokalpolit­ikerna sura, men så är det. Det känns när jag kliver av i Ormsta, det här är någon- ting annat, och jag får för mig att det inte känns så om man bor i Sollentuna eller Täby.

Och Vallentuna centrum, vad tycker du om det?

– Det är många klagomål på att det är för litet men just det tycker jag om, vill jag ha stort kunde jag ju bott kvar i stan. Här det är en lite intimare känsla, som ett centrum i en småstad. Och behöver man annat är det inga problem, det är ju nära Täby centrum.

Att göra direktsänd radio är det roligaste Alexander vet.

– Det finns en nerv som man blir beroende av. Jag blir aldrig nervös i radiostudi­on. Jag kan gå igång, få adrenalin, men det blir aldrig nervositet.

I radio gäller det att vara exakt med tiderna.

– Jag är sjukt på sekunden med allt. Kommer en sekund för tidigt till mikron.

Det är första gången i Alexanders liv som han bor i hus. Innan dess har han bott i bland annat Göteborg och Malmö.

– Vi ville ha en trädgård, det visste vi.

Familjen stoppade ner fröer alldeles för nära varandra, så där som man gärna gör när det är första gången man odlar.

– Herregud vad det växte! Vi fick fem kvadratmet­er sallad och två stora Ica-kassar med morötter.

Historisk bygd

Förutom den egna trädgården har Alexander några favoritstä­llen i Vallentuna.

– Kvarnbadet, det är väldigt praktiskt när man har barn. Angarnssjö­ängen är ett bra ställe, vi brukar ta med matsäck och gå runt. Dessutom är det roligt med all historia som finns i Vallentuna.

 ?? FOTO: HEGE HELLSTRÖM ?? PÅ SPÅRET. Varje dag åker Alexander Roslagsban­an hem till Ormsta – och när han kliver av känner han att det är en annan värld än den han just lämnat på jobbet inne i Stockholm.
FOTO: HEGE HELLSTRÖM PÅ SPÅRET. Varje dag åker Alexander Roslagsban­an hem till Ormsta – och när han kliver av känner han att det är en annan värld än den han just lämnat på jobbet inne i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden